Mark Rutte en Hugo de Jonge hielden vrijdagavond weer een conferentie over de coronamaatregelen en deelden zowel goed als slecht nieuws.
We praten je even bij.
Mark Rutte en Hugo de Jonge hielden vrijdagavond weer een conferentie over de coronamaatregelen en deelden zowel goed als slecht nieuws.
We praten je even bij.
Hoewel we inmiddels weten dat we niet te vroeg moeten juichen, lijkt het einde van de pandemie langzaam maar zeker in zicht te komen. Het kabinet hoopt dat we op 20 september de anderhalve meter los kunnen laten. Ook komt er dan mogelijk een einde aan de mondkapjesplicht. Vanaf die dag wordt ‘stap voor stap’ gekeken naar de andere maatregelen die losgelaten kunnen worden.
Demissionair premier Rutte is ook het ‘dansen met Janssen’-fiasco nog niet vergeten. In zijn persconferentie noemt hij het opengooien van de horeca eerder deze zomer ‘een behoorlijke leerervaring’. Hij benadrukt dan ook dat de datum voor het einde van de mondkapjesplicht allerminst vast staat. “Het virus is grillig en onvoorspelbaar. Geen enkele stap is zonder risico.”
Omdat de besmettingscijfers en het aantal opnames in de ziekenhuizen redelijk stabiel blijft, kondigde Rutte een enkele versoepeling aan.
Zo bevestigde hij dat studenten op het mbo, hbo en de universiteit komend studiejaar geen online lessen meer hoeven te volgen en dat zij tijdens lessen geen anderhalve meter afstand in acht hoeven te nemen. Wel moeten ze, als ze zich verplaatsen, mondkapjes blijven dragen. Ook zullen een aantal andere regels gelden, zoals verplichte ventilatie in het lokaal en een maximum aantal studenten per collegezaal.
Op middelbare scholen blijft de anderhalve meter en mondkapjesplicht voorlopig gelden.
Premier Rutte richtte zich tijdens de persconferentie ook tot de horeca. Maar voor deze sector was er minder goed nieuws. De premier gaat medio september advies aan het OMT vragen of ook hier versoepelingen kunnen worden doorgevoerd, maar tot die tijd blijven de huidige maatregelen gelden.
Dit betekent dat kroegen en restaurants om twaalf uur ’s nachts gesloten moeten blijven. En dat festivals maximaal 750 bezoekers mogen verwelkomen, zo lang zij allemaal een bewijs van een negatieve coronatest of vaccinatie kunnen laten overleggen.
Discotheken en nachtclubs zullen hoe dan ook dichtblijven, bevestigde de premier. Ook na 20 september. Deze zaken krijgen ook na 1 oktober financiële steun, aldus Rutte.
Wat evenementen betreft wordt een uitzondering gemaakt voor de Formule 1-race in Zandvoort. Die vindt plaats in het eerste weekend van september en kreeg eerder deze week groen licht. Wel mogen er minder toeschouwers aanwezig zijn dan aanvankelijk gepland.
Demissionair minister De Jonge benadrukte dat dit kabinet niemand zal verplichten om zich te laten vaccineren. Wel hoopt de minister die nog geen prik hebben gehaald alsnog overstag gaan. Het gaat volgens hem om 1,8 miljoen mensen die nog geen immuniteit hebben. “Duizenden mensen kunnen alsnog in het ziekenhuis belanden”, waarschuwde hij.
Zo droog reageert Mark Rutte op vrouw die 'Oprutte' naar hem schreeuwtLees ook