Waar de één zegt rustig om 1 uur ’s nachts te gaan slapen, meldt de ander de hele dag doodop te zijn hoewel hij of zij om negen uur al onder de wol was gekropen.
Maar wat is nou ‘het ideale tijdstip’ om de ogen te sluiten?
Perfecte bedtijd
Dat kunnen onderzoekers van de Universiteit van Exeter in Engeland ons tegenwoordig vertellen. Zij onderzochten wat het meest ‘gezonde’ uur is om te gaan slapen, met de gezondheid van ons hart als uitgangspunt.
Tijdens dat onderzoek zijn ze erachter gekomen dat het behoorlijk slecht is om pas na middernacht te gaan tukken. De mensen die dit wel doen hebben namelijk een veel hogere kans op hart- en vaatziekten. Deze kans is zo’n 25 procent hoger dan wanneer je eerder je bed in duikt.
Maar heel vroeg is ook weer niet goed, zo blijkt. Want lig je al voor tien uur op één oor? Dan heb je 12 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Hoe laat ‘moet’ je dan wél gaan slapen, vraag je je nu af. Wanneer je tussen tien en elf de ogen sluit is het risico het laagst, komt uit het onderzoek dat met ruim 88.000 deelnemers is gedaan.
Slapen met de zon
De reden dat laat of vroeg naar bed gaan ongezond kan zijn, is gerelateerd aan de zon. “Als je laat gaat slapen en laat opstaat, mist je lichaam signalen van de natuur, zoals de ochtendzon”, aldus hoofdonderzoeker David Plans.
“Dat licht helpt onze interne klok dagelijks opnieuw in te stellen. Doe je dat niet, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor je cardiovasculaire gezondheid.” Wel laat hij weten dat er nog veel meer onderzoek nodig is om precies uit te pluizen hoe dat nou zit.
Andere factoren
Nu moet je niet gelijk angst krijgen als je een echte nachtbraker bent of het rond een uur of negen al gezegend vindt. Dit onderzoek betekent niet dat je gelijk veel sneller hartproblemen krijgt wanneer je niet braaf tussen tien en elf gaat slapen. Talloze andere factoren spelen een rol. Denk aan beweging, alcohol en voeding, maar ook aan erfelijkheid. Ook hebben de onderzoekers niet gekeken naar de slaapkwaliteit van de deelnemers.