Het kabinet staat per direct geen nieuwe adopties uit het buitenland meer toe. Lopende procedures gaan voorlopig wel door.
Dat heeft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) bekendgemaakt.
Adopties uit buitenland
De Tweede Kamer vroeg het kabinet vorige maand om een “afbouwpad” van adopties uit het buitenland. Dat verzoek volgde op een onderzoek waarin stond dat de overheid is “tekortgeschoten in het tegengaan van adoptiemisstanden”.
Het aantal adopties uit het buitenland is al fors afgenomen, blijkt uit cijfers van de stichting Fiom die onder meer over adopties gaat. Twintig jaar geleden gebeurde dat nog meer dan duizend keer per jaar, in 2021 was het aantal teruggelopen tot 77. Misstanden in het verleden en betere omstandigheden in de herkomstlanden zouden meespelen.
Uitgebreider plan
“Dit was niet het besluit dat de minister had willen nemen”, zegt een woordvoerder. Weerwind wilde zelf toe naar een ‘aangescherpt systeem’ waarin adoptie uit het buitenland nog wel mogelijk is. “Maar de wens van de Kamer is anders.” Nederlanders die zelf geen kinderen kunnen krijgen, kunnen nog kiezen voor pleegouderschap of binnenlandse adoptie.
Weerwind gaat nu met adoptie-organisaties praten over de ontmanteling van het systeem en wil in september met een uitgebreider plan komen. Een deel moet hoe dan ook blijven, weet hij al, zoals archieven met dossiers.