In ‘Pauw komt binnen’ spreekt Jeroen Pauw in tbs-kliniek De Rooyse Wissel met Rob. Zijn dochter werd vier jaar geleden verkracht door een tbs-patiënt die met verlof was.
Toch heeft Rob nog wél vertrouwen in het systeem.
Pauw komt binnen
In Pauw Komt Binnen zit Jeroen Pauw aan tafel met tbs-patiënten en medewerkers uit de Limburgse kliniek De Rooyse Wissel. Ook spreekt hij met familieleden van tbs’ers en slachtoffers. Rob vertelt aan de talkshowtafel wat zijn dochter is overkomen.
“Mijn dochter is vier jaar geleden, toen ze op weg was naar huis, door een tbs-patiënt verkracht. Het gaat redelijk met haar. Ze probeert haar leven weer op te pakken. Ze studeert, ze gaat weer naar buiten. Dat heeft ze eigenlijk meteen gedaan, maar in het begin in kleine stapjes. Samen met haar moeder en mij.”
Tbs
Het was een heftige periode voor het gezin, maar toch durft Rob ook de andere kant te zien. Hij deed mee aan een toneelstuk over tbs in de samenleving en kwam daar in gesprek met patiënt Cas, die ook aan tafel zit bij Pauw.
“Er zijn verschillende mensen in deze wereld. Dat geldt ook voor een tbs-patiënt. Degene die mijn dochter heeft verkracht zat al zeventien jaar in een kliniek. Toen hij jong was heeft hij een vriendin gedood, die man was toen al niet meer te redden. Maar ik heb ook Cas gesproken en hij heeft mij laten zien dat mensen een andere kant kunnen hebben. Ik denk dat er mensen zijn die zich kunnen ontwikkelen”, vertelt Rob.
“Als je zo luistert naar de verhalen hier, heb je dan ondanks alles vertrouwen in het systeem?”, vraagt Pauw. “Deels. Ik denk dat zonder tbs we een heel ander probleem hebben. Want dan is er geen behandeling. Maar waar leg je de grens dat iemand geen gevaar meer is voor de samenleving? Dat is persoonsgebonden”, zegt Rob.
Kijk hier de uitzending van Pauw komt binnen in tbs-kliniek De Rooyse Wissel terug. Het fragment waarin Rob over zijn dochter vertelt, begint op minuut 11.