Naast studenten strijden nu ook hun ouders tegen de plannen om de ‘pechgeneratie’ te compenseren met de petitie ‘Help de pechgeneratie’.
Ouders 'pechgeneratie' starten petitie: 'De overheid heeft mijn kind beschadigd'
LINDA.nl belt met Dorthe Holse, een van de initiatiefnemers van de petitie: “Laten we massaal naast onze kinderen staan in de strijd voor gelijkheid.”
‘Help de pechgeneratie’
Hoewel studenten blij zijn dat het leenstelsel verdwijnt, zijn zij niet te spreken over het bedrag van ongeveer 1400 euro dat studenten ter compensatie ontvangen. Al langere tijd strijden zij tegen het bedrag van 1 miljard euro dat de overheid hiervoor uittrekt. Zij staan niet alleen in hun strijd. Ook ouders gaan nu de barricade op om een eerlijke compensatie voor hun gedupeerde kinderen te eisen.
Moeder Dorthe heeft twee studerende dochters die een lening aan moesten gaan. Hoewel thuis altijd alles bespreekbaar is, krijgt ze niet te horen hoe hoog hun schuld precies is. “Ik vermoed dat het tussen de 25.000 en 40.000 euro zit, maar ik weet het niet zeker.” De achterstand waarmee haar dochters hierdoor aan hun volwassen leven beginnen, verontrust haar. “Met één klik op de knop heb je een lening. Daarna steken ze hun kop in het zand en kijken liever niet meer op DUO. Uiteindelijk hebben ze vaak meer geleend dan ze hadden willen doen.”
Die zorgen zijn de reden waarom zij samen met Ellen Schneider, ook moeder van studerende kinderen, deze petitie is gestart. Inmiddels hebben 3200 ouders online hun handtekening gezet en dat aantal groeit hard volgens Dorthe. “Onze kinderen kunnen hulp gebruiken. Ze overzien hun schulden niet.” Bovendien is de petitie een manier om het gesprek tussen ouders en kinderen op gang te brengen over dit, vaak onbespreekbare, onderwerp.
‘Dikke middelvinger’
“Een dikke middelvinger”, zo noemt Dorthe het plan van 1400 euro compensatie per student. “De overheid zet studenten gewoon opzij met een fooitje.” Ze is boos dat haar dochters als proefkonijnen zijn gebruikt. “De overheid heeft toegegeven dat het leenstelsel een mislukt experiment was. Door de ‘pechgeneratie’ niet te compenseren, behandel je ze ongelijk ten opzichte van de studenten ervoor en erna.”
Als moeder heeft ze haar dochters opgevoed met het idee dat ze zichzelf financieel moeten redden zonder schulden aan te gaan. “De overheid heeft mijn kind beschadigd door lenen juist aan te moedigen. Ze gaan anders om met geld en lenen zonder na te denken. Heel mijn opvoeding wordt daarmee teniet gedaan.”
Dorthe roept ouders op de petitie massaal te ondertekenen om daarmee hun studerende kinderen te steunen in de strijd naar gelijkheid. Hoeveel handtekeningen ze precies willen verzamelen is nog niet duidelijk. “Misschien kunnen we ‘m studentikoos op de bierfiets naar Den Haag brengen als we er veel hebben” zegt ze grappend.
Studenten vrezen verhoging rente op studieschuld: 'Honderden euro's per jaar'Lees ook