De Tweede Kamer stroomt woensdag vol met 59 nieuwe gezichten. Ze leggen een eed af, krijgen een bosje bloemen en moeten meteen aan de bak.
LINDA.nl zet vijf van de meest opvallende Kamerleden op een rijtje.
De Tweede Kamer stroomt woensdag vol met 59 nieuwe gezichten. Ze leggen een eed af, krijgen een bosje bloemen en moeten meteen aan de bak.
LINDA.nl zet vijf van de meest opvallende Kamerleden op een rijtje.
Sinds 2002 zijn er niet meer zoveel nieuwelingen bijgekomen. De Tweede Kamer wordt een stuk diverser; 15 procent van de Kamerleden heeft een niet-westerse achtergrond. In de samenleving is dat zo’n 14 procent: een goede afspiegeling van de maatschappij dus. Na een periode van afwezigheid keren ook drie Surinaamse Nederlanders en één Antilliaanse Nederlander terug in de Kamer.
Lees ook
Het rode potlood is nu al de échte winnaar van de verkiezingen
Ondanks de campagne Stem op een Vrouw zijn er ‘maar’ vijf nieuwe vrouwen bijgekomen. Dat komt neer op 59 vrouwen in totaal, wat er minder zijn dan het hoogtepunt van 64 in 2010. Wel zijn er meer jonge Kamerleden bijgekomen. 26 volksvertegenwoordigers zijn jonger dan 35 jaar; Habtamu de Hoop (PvdA) is met zijn 22 jaar het jongste lid. Harm Beertema (PVV) van 69 is de senior.
Met de komst van Jorien Wuite (56) worden de Nederlandse Antillen weer gerepresenteerd in het parlement. Ze is geboren op Sint Maarten, en was daar gevolmachtigd minister en met ruim twintig jaar op de teller een doorgewinterde ambtenaar. Wuite staat voor inclusie, zo schrijft ze op de website van D66. Ze vindt het daarom belangrijk om het Caribische deel van het Koninkrijk in de Kamer te vertegenwoordigen. Die boodschap werd in Sint Maarten goed ontvangen; ze pakte daar maar liefst 43 procent van de stemmen.
Iedereen kent Lucille Werner (53) natuurlijk van Lingo, maar de presentatrice zet zich ondertussen al jaren in voor de rechten van mensen met een handicap. Zelf liep ze bij haar geboorte hersenbeschadiging op als gevolg van zuurstofgebrek, waardoor ze moeilijk loopt. Ze richtte de Lucille Werner Foundation op en organiseerde Mis(s)verkiezingen. “De ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, neem ik mee naar Den Haag om directer invloed te kunnen uitoefenen op beleid”, zegt Werner in een interview met AD.
Lees ook
Lisa van Ginneken (D66) eerste transgender in Tweede Kamer: ‘Dankjewel kiezers’
Kauthar Bouchallikht (26) komt met 27.038 voorkeursstemmen in de Tweede Kamer terecht. De commotie die vorig jaar rond haar persoon ontstond heeft haar niet tegengehouden. Ze schrijft historie als de eerste parlementariër met een hoofddoek. De klimaatcrisis is voor de activist het belangrijkste, zegt ze in een interview met LINDA.Meiden. “Daarin komt alles samen wat met gelijkwaardigheid te maken heeft. Want vrouwen, mensen van kleur en iedereen met een kleinere portemonnee voelen er het meest van.”
Na tien jaar lid te zijn geweest van D66, maakte Nilufer Gündoğan (43) in 2019 de overstap naar de pan-Europese partij Volt. Ze vond dat D66 te veel van haar kernwaarden zoals onderwijs en bestuurlijke vernieuwing had verloochend voor regeerdeelname, vertelde ze in 2019 aan The Dutch Turks. Ze voelde hierdoor “politiek cynisme” bij zichzelf opborrelen, en vond het optimisme weer bij Volt terug. Net als haar partij vindt ze dat Europese samenwerking zo ingericht moet worden dat ook ‘gewone mensen’ er baat bij hebben.
De omstreden boezemvriend en rechterhand van Thierry Baudet maakt de gang naar de Kamer: ook Freek Jansen (29) is verkozen. Hij kwam al vaker in opspraak vanwege zijn volgens vele extreme ideeën. “We hebben doorzettingskracht nodig, discipline, overwinningsdrang, ja, zelfs overheersingsdrang om het moreel verzwakte Nederland te redden”, zo zei hij. Ook stond Jansen aan het hoofd van de FvD-jongerenorganisatie toen er racistische berichten rondgingen in de groepsapp. Van hemzelf lekten later ook berichten uit waarin hij verbanden legt tussen intelligentie en ras.
Lees ook
Racistische berichten bij Forum voor Democratie, Baudet en Kamerleden reageren