Afkoelen bij een meer of plas is heerlijk met dit weer, maar let wel even op waar je je bommetje maakt. Door de aanhoudende droogte is namelijk op veel plekken blauwalg ontstaan.
En daar kun je ziek van worden.
Zwemwater steeds vaker vervuild
Volgens de NOS is het aantal zwemwaarschuwingen gestegen vergeleken met 2016. Dit jaar zijn er al 150 uitgegeven, waar het er in 2016 nog 77 waarschuwingen waren. De blauwalgen blijven groeien door de aanhoudende hitte. ‘Samen met de hoeveelheid voedingsstoffen in het water zorgt de hoge temperatuur ervoor dat blauwalgen blijven groeien’, aldus Hans Ruiter in het ‘NOS Radio 1 Journaal’. Waterschappen geven aan dat er steeds meer waterkwaliteitsproblemen voorkomen vanwege de extreme droogte deze zomer. Met name de vissterfte is verdubbeld.
Vijvers en zwemplassen
Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet en zout water en op de waterbodem. Als de cellen kapot gaan, kleuren de algen blauw of roodbruin – vandaar hun naam. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit, en dat is in een aantal zwemplassen in Nederland nu het geval.
Maag- en darmklachten
Sommige blauwalgen zijn giftig. Als je in besmet water zwemt, kunnen de giftige stoffen via je mond je lichaam binnenkomen. De bacteriën kunnen maag- en darmklachten en hoofdpijn veroorzaken. Bovendien kun je een geïrriteerde huid of ogen krijgen. Huisdieren kunnen ook ziek worden van het drinken van besmet water of door het drooglikken van hun besmeurde vacht.
Alleen op officiële locaties
Door het warme en droge weer van de laatste tijd neemt de waterkwaliteit af. De verwachting is dat de watertemperatuur de komende week verder zal stijgen en daarmee de kwaliteit verder daalt. Rijkswaterstaat en de waterschappen roepen daarom op alleen te gaan zwemmen op officiële zwemlocaties waar de waterkwaliteit goed genoeg is. Welke wateren wél geschikt zijn om in te zwemmen, kun je vinden op zwemwater.nl.