De verwoesting van de Notre-Dame in Parijs heeft wereldwijd diepe indruk gemaakt. Er wordt massaal gedoneerd voor de wederopbouw van de immense kathedraal.
De teller staat al op ruim 900 miljoen euro.
De verwoesting van de Notre-Dame in Parijs heeft wereldwijd diepe indruk gemaakt. Er wordt massaal gedoneerd voor de wederopbouw van de immense kathedraal.
De teller staat al op ruim 900 miljoen euro.
Voornamelijk de allerrijksten der aarde en grote spelers uit het bedrijfsleven zijn verantwoordelijk voor de bijzonder gulle giften. Het luxe-goederenconcern LVMH (de Louis Vuitton Moët Hennessy-groep) en de familie van LVMH-oprichter Bernard Arnault stellen 200 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de kerk. Die gift volgde op de mededeling van François-Henri Pinault van het ook in luxe-artikelen actieve bedrijf Kering (onder meer eigenaar van modemerken Gucci en Saint Laurent), dat 100 miljoen wil bijdragen. Opvallend detail: Arnault en Pinault waren ooit bevriend, maar hun vriendschap liep stuk toen de twee streden om de controle over modehuis Gucci. Sindsdien proberen ze elkaar steeds in alles te overtreffen, wat nu zelfs bij de donaties voor de Notre-Dame het geval lijkt.
Verder komt ook de Franse oliegigant Total met 100 miljoen euro over de brug. Het concern L’Oréal, de vermogende familie Bettencourt Meyers en de Bettencourt Schueller Stichting hebben bekendgemaakt samen 200 miljoen euro beschikbaar te stellen. De gemeente Parijs en de regio Île-de-France hebben ook geld toegezegd. Er wordt daarnaast uit de hele wereld hulp aangeboden voor gespecialiseerd restauratiewerk, onder meer uit Rusland en het Vaticaan.
Niet alleen vermogende Fransen leveren een bijdrage. Erfgoedorganisatie Fondation du patrimoine heeft met een fondsenwervingsactie al zo’n 2,8 miljoen euro opgehaald. De tv-zender France 2 houdt op 20 april een benefietavond voor de wederopbouw. Donateurs kunnen in Frankrijk belastingvoordelen tegemoetzien.
Ook in Nederland geven mensen geld voor het herstel van de kathedraal in het centrum van de Franse hoofdstad. Via een actie op internet is inmiddels al bijna 4500 euro opgehaald voor de wederopbouw. Nederlands muziekicoon André Rieu deelde gisteren via Twitter mede ook te doneren voor het herstel van de eeuwenoude kerk. De violist doet echter geen financiële bijdrage, maar doneert 700 ton staal dat gebruikt is voor het decor van zijn wereldtournee.
Lees ook
Twitteraar zoekt vader en dochter op deze foto (nu Notre-Dame er deels niet meer is)
Hoe groot de schade is die de brand heeft veroorzaakt, is nog niet bekend. De structuur lijkt de brand op het nippertje te hebben doorstaan, maar van het dak van de kathedraal is niets meer over en de iconische torenspits stortte in. Het haantje dat op de top stond, is teruggevonden op de grond. De eerste beelden van binnenin de Notre-Dame maken duidelijk dat de schade – door de vlammen én het bluswater – hoe dan ook enorm is.
De tekst gaat verder onder de video.
President Emmanuel Macron heeft gisteravond in een televisietoespraak de Franse bevolking beloofd de Notre-Dame binnen vijf jaar te herbouwen. “We gaan de kathedraal weer opbouwen, nog mooier dan ze was en ik wil dat het binnen vijf jaar vanaf nu gebeurt”, aldus Macron in een korte verklaring. “Dat kunnen we. Maar laten we niet in de val trappen van overhaasting”. In 2024 is Parijs gastheer van de Olympische Spelen.
Voor het herstel van de Notre-Dame is in minder dan een dag al ruim 700 miljoen euro opgehaald, met name door de zeer rijken en het bedrijfsleven. Wat vind jij: kan dat geld beter besteed worden, zoals aan slachtoffers van oorlogen en natuurrampen?
— LINDA. (@LINDAnieuws) April 17, 2019