Een tik op de billen van een collega of een baas die je de hele tijd ‘sletje’ noemt. Het zijn voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag waar jonge horecamedewerkers mee te maken krijgen.
Dit meldt de NOS.
Ongewenste intimiteiten
Zo’n 1200 jongeren van 18 jaar of jonger zeggen tegen NOS Stories tijdens hun werk in de horeca weleens ongewenste situaties met gasten, collega’s of leidinggevenden mee te maken. Met name het aantal meldingen van seksueel getinte opmerkingen en ongewenst lichamelijk contact is opvallend.
Uit de antwoorden blijkt dat vooral gasten zich hieraan schuldig maken. Een 18-jarige kroegmedewerkster: “Vaak als ik achter de bar sta en ik vraag wat een gast wil, zeggen ze: ‘Jou.’ Of: ‘Je telefoonnummer.’ Een keer bood iemand me zelfs 50 euro om mee te gaan naar de wc.”
Machteloos
En het blijft niet bij opmerkingen. “Als het druk is en ik tussen de gasten loop, wordt er op mijn kont geslagen of in mijn bil geknepen. Ik weet op zo’n moment niet wat ik moet doen en lach het een beetje weg”, vertelt ze. Soms maken gasten ook foto’s van haar als ze bukt en schrijven ze er online bij dat ze de “lekkerste barvrouw van het dorp” is.
Haar baas grijpt vaak niet in. “Soms, als het heel heftig wordt, vraag ik mijn leidinggevende wel of hij gasten eruit wil sturen. Maar dat doet hij dan niet, omdat hij het wel mee vindt vallen. Daardoor meld ik het steeds minder, omdat het eigenlijk geen nut heeft. Ik voel me machteloos.”
Eerste baantje
Jacqueline Twerda, bestuurder bij CNV Vakmensen tegen de NOS: “Je ziet dat er in de meeste horeca een informele sfeer heerst. Je bent met een klein team en zorgt er samen voor dat gasten een leuke avond hebben. Maar die sfeer leidt er wel toe dat grenzen niet altijd worden gerespecteerd.”
Twerda gaat verder: “Voor veel jongeren is het hun eerste baantje en ze weten niet altijd wat wel en niet hoort. Als andere mensen in hun omgeving het heel normaal lijken te vinden, denken ze: het ligt aan mij. Maar het ligt niet aan hen.”
Vertrouwenspersoon
Om het voor medewerkers makkelijker te maken grensoverschrijdend gedrag te melden, wijst Koninklijke Horeca Nederland op het belang van vertrouwenspersonen. Op dit moment is het niet voor alle horecazaken verplicht om die te hebben.
Bij de Eerste Kamer ligt nu een wetsvoorstel waarin staat dat werkgevers met meer dan tien werknemers verplicht worden om een vertrouwenspersoon aan te wijzen.