Wetenschappers hebben eindelijk ontdekt waarom veel vrouwen last hebben van zwangerschapsmisselijkheid.
Onderzoekers van onder meer de Cambridge University onthullen dat de oorzaak ligt bij een hormoon dat de foetus produceert.
Zwangerschapsmisselijkheid
Het gaat om het hormoon ‘GDF15’. Vrouwen die dat hormoon zelf minder aanmaken zijn gevoeliger voor misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. Die resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. “We weten nu dat vrouwen ziek worden tijdens de zwangerschap als ze worden blootgesteld aan hogere niveaus van het hormoon GDF15 dan ze gewend zijn”, vertelt Marlena Fejzo, een van de wetenschappers van het onderzoek, aan The Guardian.
Zo’n 80 procent van de vrouwen heeft op een bepaald moment tijdens de zwangerschap, meestal tijdens het eerste trimester, last van zwangerschapsmisselijkheid en overgeven. 2 procent procent van de vrouwen krijgt te maken met een extreme vorm van misselijkheid: hyperemesis gravidarum (HG). HG kan leiden tot gewichtsverlies, uitdroging en zelfs ziekenhuisopnames.
Het onderzoek levert meerdere bewijzen die deze symptomen te linken zijn aan GDF15. Dat suggereert dat het verlagen van het hormoon, of het blokkeren van de werking ervan, misselijkheid zou kunnen verminderen. Ook vrouwen vóór de zwangerschap blootstellen aan het hormoon zou zwangerschapsmisselijkheid kunnen voorkomen.