Medicijnonderzoek was jarenlang gericht op volwassen, en daarom is er minder bekend over medicijngebruik bij kinderen. 33 academische ziekenhuizen en tien farmaceutische bedrijven uit twintig Europese landen gaan samenwerken, en de investering komt uit een fonds waaraan de Europese Unie en de farmaceutische sector bijdragen.
Soms juist hogere dosering
Farmaceuten moeten de effecten op kinderen onderzoek als ze nieuwe middelen op de markt willen brengen. Dat zijn ze sinds 2007 verplicht. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk, omdat goed medicijngebruik bij kinderen niet simpelweg betekent dat je de dosering op het lagere gewicht aanpast. Er zijn namelijk medicijnen waarbij kinderen juist een hogere dosering kunnen krijgen dan op de bijsluiter staat, omdat hun levers en nieren (die medicijnen uitscheiden en afbreken) nog niet volgroeid zijn.
‘Risico’s niet beoordeeld’
Maaike van Dartel, die namens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Europees verband de aanvragen voor medicijnonderzoek bij kinderen beoordeelt, vertelt aan de Volkskrant dat het gebrek aan kennis en onderzoek in de praktijk onwenselijke gevolgen heeft. Een kinderarts geeft nog te vaak een medicijn dat alleen voor volwassenen is goedgekeurd. “Dat wil niet zeggen dat het niet goed kan uitpakken, maar we hebben niet beoordeeld hoe goed het werkt en wat de risico’s zijn.”