Na het verwijderen van een tumor uit de borst krijgen veel mensen met borstkanker nog bestraling. Maar volgens nieuw onderzoek is dat lang niet altijd nodig.
Bestraling is normaliter bedoeld om achtergebleven kankercellen te vernietigen.
Subtype van borstkanker
Artsen kunnen kiezen voor bestraling na een operatie om de kans op terugkeer van de tumor te verlagen. Maar voor een deel van de vrouwen geldt dat die kans sowieso al klein is, stelt het onderzoek. De resultaten daarvan werden deze week gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology.
Het gaat om vrouwen met het luminale A-subtype van borstkanker, ook wel hormoongevoelige borstkanker. Dit is een type kanker dat langzaam groeit en zich niet zo snel verspreidt. De prognose is meestal gunstig. Meer dan de helft van de vrouwen met borstkanker heeft het luminale A-subtype.
Een deel daarvan – in Canada en de Verenigde Staten zo’n 10 tot 15 procent, volgens het onderzoek – is ‘laaggradig’. Dat betekent in dit geval dat hun tumorcellen weinig Ki67 bevatten, een eiwit dat in verband wordt gebracht met agressieve kankers.
Laag risico
Aan het onderzoek deden 500 participanten boven de 55 jaar mee. Zij konden afzien van bestraling omdat ze zulke laaggradige hormoongevoelige borstkanker hadden. De vrouwen lieten hun tumor(en) verwijderen en ondergingen ook hormoontherapie.
Na vijf jaar hadden de vrouwen die geen bestraling ondergingen, slechts iets meer dan 2 procent kans op terugkeer van de borstkanker in dezelfde borst. “Dat is heel erg laag”, licht onderzoeker Dr. Timothy Joseph Whelan toe. “Ongeveer even laag als het risico dat er nieuwe kanker in de ándere borst groeit.”
De onderzoeker legt uit dat het risico op terugkeer van borstkanker de afgelopen decennia sowieso ontzettend is afgenomen. Dat zou komen door effectievere hormonale therapie en betere chirurgische technieken dan vroeger. Ook wordt er goed gescreend, waardoor kanker al in een vroeg stadium kan worden ontdekt.
Minder bestraling
De gevolgen van het onderzoek op de praktijk moeten nog blijken. Het zou kunnen dat artsen het eiwit Ki67 gaan gebruiken om vast te stellen of iemand baat heeft bij bestraling óf tot de groep behoort bij wie borstkanker uit zichzelf wegblijft.
In het gunstigste geval hoeven minder vrouwen bestraald te worden na een operatie en hormoontherapie. Dit bespaart de vele bijwerkingen en soms blijvende schade door bestralingstherapie.