Zit je lekker in je ‘flow’, onderbreekt je collega je om een vraag te stellen. Je zucht diep. Maar: afleiding is juist gunstig, stellen Amerikaanse onderzoekers.
Onderbreken blijkt namelijk positief voor ons gevoel erbij te horen, concluderen ze.
werkplezier door onderbreken
Als je in een kantooromgeving werkt, herken je het vast. Je zit midden in een project, in opperste concentratie, en een collega staat aan je bureau om hulp te vragen – of een foto van haar pup te delen.
Dat onderbreken heeft zeker nadelen, zeggen de onderzoekers. Bijvoorbeeld verhoogde stress en verminderde energie. Maar werknemers hadden óók meer het gevoel dat ze ‘erbij hoorden’, en dat leidde uiteindelijk tot meer werkplezier.
“We zijn nu eenmaal “sociale wezens die een inherente behoefte hebben om met anderen om te gaan”, stelt hoofdonderzoeker Harshad Puranik. Dat bewijst het coronajaar met zijn anderhalve meter regels en isolatie wel.
Het onderzoek
111 fulltime werknemers beantwoordden drie weken lang tweemaal daags vragen. Hoe uitgeput voelden ze zich? Waren ze blij met hun werk?
De onderzoekers ontdekten dat onderbreken worden door collega’s de hersenen van de afgeleide werknemers negatief kan beïnvloeden, waardoor de arbeidstevredenheid afneemt. Maar sociale interactie met een ‘onderbreker’ kan ook zorgen voor meer verbondenheid. Dit gevoel van verbondenheid leidt op zijn beurt tot meer werkplezier.
“We merken dat onderbrekingen individuen echt kunnen helpen vanuit interpersoonlijk perspectief – mensen hebben het gevoel dat ze erbij horen wanneer anderen met hen komen praten of hen vragen stellen, zelfs als ze worden afgeleid van hun taken”, verklaart onderzoeker Heather Vough.
Wat verrassend was, vindt Vough, is dat “het gevoel van verbondenheid het negatieve effect van onderbrekingen op de arbeidstevredenheid verzachtte.” Dus ja, een onderbreking leidt wel af, maar dat menselijke element is minstens zo belangrijk.
Managers proberen van oudsher werkonderbrekingen te elimineren. De onderzoekers suggereren alternatieven, zoals werknemers meer ruimte geven bij het kiezen van waar en wanneer ze werken en hoe ze hun werk plannen.