Als het aan de Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Nilüfer Gündoğan (Volt) ligt, gooit het kabinet zo snel mogelijk het minimumloon omhoog. De noodzaak is hoog volgens hen, omdat minima vanwege de inflatie steeds moeilijker de eindjes aan elkaar kunnen knopen.
Omtzigt roept op tot hoger minimumloon: 'Laagste van alle omringende landen'
“Wij hebben eigenlijk het laagste minimumloon van alle omliggende landen”, concludeert Omtzigt bij Hart van Nederland.
Minimumloon
In Nederland ligt dat nu nog op 9,82 euro per uur, op basis van een werkweek van veertig uur. Het kabinet wil die ondergrens per 1 januari verhogen naar 9,96 euro per uur.
Ter vergelijking: in Duitsland wordt het minimumloon eind volgend jaar 12 euro. En Groot-Brittannië verhoogt het in april naar omgerekend ruim 11 euro per uur.
Hoge inflatie
Omtzigt maakt zich grote zorgen om de hoge inflatie en de gevolgen die prijsstijgingen hebben voor mensen met een kleine beurs. “Om een voorbeeld te geven: het minimumloon stijgt met 24 euro per maand. Maar alleen de energierekening gaat volgens de energiemaatschappijen al met 28 euro omhoog”, rekent het onafhankelijke Kamerlid voor. “Dan ben je al de hele stijging van je koopkracht kwijt.”
Daarom stelt hij samen met zijn Volt-collega Gündoğan voor om niet te wachten op een nieuw kabinet, en het minimumloon volgende maand met 4 procent extra te verhogen, boven op de standaard verhoging naar 9,96. Dat betekent dat het minimumloon dan zou uitkomen op 10,36 euro per uur; 40 cent meer dus dan het kabinet beoogt.
Omtzigt wijst er bovendien op dat de meeste formerende partijen hiervoor openstaan. “Trek het nu alvast naar voren”, zegt hij dan ook, “zodat mensen niet door het ijs zakken met de koopkracht op 1 januari.”
Het plan van de twee Kamerleden wordt vandaag behandeld in de Tweede Kamer.
PvdA vindt het minimumloon te laag en wil het met één euro per uur verhogenLees ook