Ondanks het dringende mondkapjesadvies, wordt het preventief gebruik van mondkapjes in de thuiszorg niet door het Outbreak Management (OMT) geadviseerd.
Nieuwsuur heeft het advies van het OMT, dat vrijdag pas officieel naar buitenkomt, in handen.
Mondkapjes thuiszorg
Daarin zou staan dat het mondmaskergebruik voor thuiszorgpersoneel ‘overwógen’ kan worden, en dat de situatie per cliënt moet worden beoordeeld.
En dat is opvallend, want het gebruik van mondkapjes is volgens het OMT in verpleeghuizen, instellingen voor ouderenpsychiatrie en geriatrische afdelingen binnen de gehandicaptenzorg wél belangrijk.
Langzaam komt het OMT terug op zijn standpunt over mondkapjes in de ouderenzorg. Een half jaar lang zei het dat het niet nodig was om bij de verzorging van ouderen uit voorzorg een mondkapje te dragen. Dat was vanwege de schaarste zelfs ongewenst. Personeel in de verpleeg- en thuiszorg moest alléén beschermende kleding dragen als er ook een daadwerkelijke coronabesmetting was vastgesteld.
Het OMT is van gedachte veranderd en vindt dat medewerkers in bepaalde sectoren van de langdurige zorg toch preventief mondkapjes moeten dragen ‘als de situatie zorgelijk is’. Er is, volgens het OMT, sprake van ‘een zorgelijke situatie’ wanneer er sprake is van 50 tot 150 coronabesmettingen per 100.000 inwoners per week.
Het dragen van mondkapjes moet voorkomen dat zorgmedewerkers het virus ongemerkt mee naar binnen nemen en ouderen besmetten.