Het Outbreak Management Team (OMT) is heel bezorgd over de verspreiding van de Britse mutatie van het coronavirus in Nederland.
Dat blijkt uit het recentste advies aan de Tweede Kamer, waarvan het eerste deel is gepubliceerd.
Grote druk
Volgens experts is de situatie op dit moment verre van onder controle. Dat kan vanaf april leiden tot grote druk op de zorg. Daarom zijn er volgens het OMT meer maatregelen nodig.
In het document staat niet aan wat voor maatregelen het OMT dan denkt. Eerder werd gesproken over een avondklok om zo het aantal besmettingen terug te dringen.
In de maand februari zou meer dan de helft van de besmettingen met de Britse variant kunnen zijn. En dan hebben we daarnaast ook nog steeds te maken met het ‘gewone’ coronavirus.
Twee corona-epidemieën
Het reproductiegetal van de Britse variant ligt dertig procent hoger en boven de één. Volgens de leden van het OMT blijkt dat het reproductiegetal van het ‘oude’ coronavirus begin dit jaar net onder de waarde van één was.
“Kijkend naar de waarde van het r-getal voor deze twee verschillende varianten, kan worden geconcludeerd dat we te maken hebben met twee virusvarianten die zich in de bevolking met verschillende snelheden lijken te verspreiden en de facto leiden tot twee aparte corona-epidemieën”, schrijft OMT-voorzitter Jaap van Dissel aan het kabinet.