Noord-Korea vuurde dinsdag opnieuw een ballistische raket af. Staatsomroep ‘KCNA’ bevestigde woensdag dat de raket gelanceerd is vanuit een onderzeeboot.
De raket belandde in zee.
Onderzeeboot
De Noord-Koreaanse lancering zou hebben plaatsgevonden bij havenplaats Sinpo, waar een belangrijke scheepswerf ligt. Een ingewijde zei tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat de raket een afstand aflegde van 590 kilometer en een hoogte bereikte van ongeveer 60 kilometer.
De geslaagde lancering vanaf een onderzeeboot betekent dat Noord-Korea in staat is om op meer plaatsen in de wereld doelen te bestoken. Ook wordt het lastiger voor strijdkrachten van andere landen om het Noord-Koreaanse arsenaal uit te schakelen.
Noord-Korea werkt al langer aan ballistische raketten die onder water afgevuurd kunnen worden. Het land voerde in 2016 en 2019 ook al dergelijke wapentesten uit. Toen waren de raketten volgens analisten vermoedelijk niet afgeschoten door onderzeeboten, maar door een speciale lanceerinstallatie die zich onder water bevond.
Verboden
Het Amerikaanse leger veroordeelt de raketlancering en vraagt Noord-Korea om af te zien van andere “destabiliserende” daden. De Amerikanen benadrukken dat ze de lancering niet zien als een gevaar voor hun eigen land of voor bondgenoten.
VN-resoluties verbieden de zelfverklaarde kernmacht Noord-Korea ballistische raketten te testen, maar het land trekt zich daar weinig van aan. De Japanse premier Fumio Kishida laat weten dat er twee ballistische raketten zijn gedetecteerd en vindt het “spijtig” dat het land doorgaat met rakettesten.
Internationale onrust
Het regime van leider Kim Jong-un zorgt al jaren voor internationale onrust door te werken aan geavanceerde wapens. De vorige Amerikaanse president Donald Trump probeerde te onderhandelen met Kim, maar dat leidde niet tot een doorbraak. Het regime van Kim wil af van zware internationale sancties waar het onder gebukt gaat.
De afgelopen weken heeft Noord-Korea diverse raketten afgevuurd, ondanks dat Noord-Korea en Zuid-Korea afgelopen maand hun rechtstreekse communicatielijnen hebben hersteld. Seoul sprak eerder deze maand de hoop uit dat de inter-Koreaanse dialoog opnieuw opgestart kan worden.