Het lerarentekort is zo groot, dat basisscholen in vijf grote steden er rekening mee houden dat kinderen van vier misschien niet meer naar school kunnen.
Kinderen blijven dan langer op de kinderopvang en gaan pas op hun vijfde naar de basisschool.
Leerplicht
Dat meldt het AD. De leerplicht geldt vanaf vijf jaar. Schoolbesturen in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Almere zien dit als een noodscenario. Amsterdam komt bijvoorbeeld bevoegde leerkrachten tekort voor meer dan 280 fulltime banen. Nog nooit zouden zoveel maatregelen nodig zijn geweest in de klassen als dit schooljaar.
Lerarentekort
Intussen groeit het lerarentekort verder. Scholen roepen op om meer ruimte te krijgen, bijvoorbeeld bij het schuiven van onderwijstijden. En scholen in de grote steden vroegen verantwoordelijk minister Arie Slob om extra hulp omdat het tekort daar extra nijpend is, bijvoorbeeld door leraren in de grote steden meer te betalen. Een noodmaatregel kan zijn om kinderen pas vanaf hun vijfde naar school te laten gaan.
Ministerie van Onderwijs
Kinderen mogen nu eenmaal vanaf hun vierde verjaardag naar school, dat staat in de wet, reageert het ministerie van Onderwijs vandaag. Al wil het departement ook niet het onmogelijke van scholen vragen. “We snappen dat het lastig kan zijn en er soms voor creatieve oplossingen moet worden gekozen.”
De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, noemt het noodscenario om kinderen pas met vijf jaar naar school te laten gaan tegen het AD ‘zeer onwenselijk’. Ook de schoolbesturen zouden het liever anders zien, maar willen de optie in ieder geval aan de noodscenario’s toevoegen.