Zorgpartijen en farmaceutische bedrijven experimenteren met een ‘no cure, no pay’ model om dure anti-kankermedicijnen beschikbaar te houden. Medicijnen worden dan alleen vergoed als ze na zestien weken aanslaan.
Test met 'no cure, no pay'-model moet dure anti-kankermedicijnen betaalbaar maken
Het experiment is bedacht door oncologen, het Zorginstituut en zorgverzekeraars, meldt de Volkskrant.
‘Pay for performance’
Ze hopen dat artsen zo ook dure medicijnen kunnen voorschrijven aan uitbehandelde patiënten die er wellicht baat bij hebben. Het is een stap richting ‘pay for performance’, waarbij premiebetalers alleen betalen voor dure zorgkosten wanneer een patiënt er iets aan heeft. Momenteel lopen er in Nederland nog drie andere experimenten, waarvan een vierde in januari is afgerond. Die resultaten worden nu geëvalueerd.
Duurzame en betaalbare medicijnen
Het zorgbudget is niet eindeloos, zei minister Bruno Bruins (Medische Zorg) al eerder tegen farmaceutische bedrijven. Hij waarschuwde hen dat er duurzame en betaalbare oplossingen moesten komen voor dure medicijnen. Over de prijs van veel van die medicijnen wordt nu nog lang onderhandeld. Het duurt dus altijd even voordat deze in de basisverzekering terechtkomen. Niet alleen patiënten zijn daar de dupe van, ook fabrikanten hebben er last van.
Lees ook
Dit vinden experts van het groeiend aantal dierproeven op honden en katten
Kosten voor de premiebetaler
Jaarlijks geeft Nederland ruim twee miljard euro uit aan dure geneesmiddelen, en dat bedrag blijft stijgen. Het nieuwe vergoedingsmodel is daarom ‘het type afspraken waarnaar we op zoek zijn’, zegt Linda van Saase van Zorginstituut tegen de Volkskrant. Ook hoogleraar evaluatie van de gezondheidszorg Carin Uyl-de Groot is enthousiast. Ze wijst de krant er wel op dat de premiebetaler, en niet de fabrikant, nu wellicht gaat betalen voor ’toepassingen waarvan de uitkomsten nog niet in uitgebreid medicijnonderzoek bewezen zijn’.