Anne Frank schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog verhalen in haar dagboek die tegenwoordig in maar liefst 70 talen te lezen zijn. Maar twee pagina’s bleven, tot vandaag, voor iedereen geheim.
Het wereldberoemde roodgeruite dagboek is te koop in zestig landen, maar weinig mensen wisten van de verborgen pagina’s. De Anne Frank Stichting was er wel van op de hoogte en probeerde de teksten op pagina 78 en 79 te ontcijferen.
Nieuwe technologie
Met behulp van digitale fotobewerkingstechniek is het gelukt om de met bruin papier afgeplakte tekst leesbaar te maken, vertelt Ronald Leopold, de directeur van de stichting. Hierdoor zijn nu onder andere moppen leesbaar geworden die het Joodse meisje schreef op 28 september 1942.
Moppen
De moppen die Anne schreef op de onthulde pagina’s zijn volgens de directeur van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, zogenoemde klassiekers. Daaruit blijkt “dat Anne, met al haar gaven, vooral ook een gewoon meisje was”.
Online
De teksten op de afgeplakte pagina’s zijn voorlopig alleen nog online te lezen. De bladzijdes maken namelijk deel uit van een onderzoek dat de Anne Frank Stichting doet. Op z’n vroegst worden de nieuwe pagina’s in 2019 opgenomen in het Dagboek van Anne Frank.