Goed nieuws voor mensen met clusterhoofdpijn. Onderzoekers hebben een nieuwe behandeling gevonden om de zware hoofdpijnaanvallen te voorkomen.
Zo’n drieduizend Nederlanders lijden aan deze suicide headache. Dat meldt de NOS.
Clusterhoofdpijn
Een van de toponderzoekers naar de clusterhoofdpijnen in Nederland is hoogleraar neurologie Michel Ferrari van het LUMC in Leiden. Hij ontwikkelde een methode met zijn team waarbij de achterhoofdzenuw wordt geprikkeld met een klein apparaat. Deze plaatsen zij onder de huid.
“De achterhoofdzenuw is een makkelijk bereikbare, oppervlakkig gelegen huidzenuw aan de achterkant van het hoofd, die verbonden is met de hersenstam”, legt Ferrari uit aan de NOS. “Dit verklaart waarom stimulatie ervan aanvallen van clusterhoofdpijn kan voorkomen. Mensen krijgen een elektrode bij de schedel, met een draadje naar een batterij bij de buik of billen.”
De hoogleraar deed, samen met zijn team, tien jaar lang onderzoek onder 131 mensen in verschillende landen. Bij meer dan de helft verminderde de aanvallen én de intensiteit ervan. Bij 16 procent van de deelnemers waren de aanvallen zelfs helemaal weg.
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft besloten dat achterhoofdzenuwstimulatie voor chronische clusterhoofdpijn door de zorgverzekering wordt vergoed. “Dit is geweldig nieuws voor al die patiënten die al zo lang last hebben van onbehandelbare ondraaglijke clusterhoofdpijnen”, aldus patiëntenorganisatie Hoofdpijnnet in een reactie.