Het is weer die tijd van het jaar: het weer verandert en de griep krijgt meer en meer mensen te pakken. Nieuw Duits onderzoek waarschuwt voor autorijden terwijl je kampt met griep.
Het zou even gevaarlijk zijn als rijden onder invloed van alcohol.
Elf procent langzamer
Veel grieppatiënten houden zich flink, nemen iets in tegen de klachten en stappen vervolgens toch weer in de auto naar werk. Niet doen, zeggen de Duitse Longstichting en onderzoeksbureau TÜV Sud na nieuw onderzoek. Je alertheid is verminderd en een niesbui leidt je ogen af van de weg. Wie medicatie heeft genomen tegen griep reageert bovendien elf procent langzamer in het verkeer, vergelijkbaar met iemand die een slok teveel op heeft.
Bijsluiter lezen
“Ook medicijnen die ogenschijnlijk onschuldig zijn bevatten stoffen die het reactievermogen beïnvloeden”, zegt Andrea Häussler, verkeerspsycholoog bij het Duitse onderzoeksbureau. “Iedereen die griep heeft en er iets tegen inneemt, moet de bijsluiter lezen om te kijken wat de invloed van het medicijn is op de rijvaardigheid. Duizeligheid, rusteloosheid en vermoeidheid zijn maar een paar van de bijwerkingen.”
Strafbaar feit
Daarnaast is het zo dat een ongeval veroorzaken terwijl je medicatie hebt ingenomen een strafbaar feit is. Je doet er dus echt goed aan om niet te gaan rijden wanneer je iets hebt ingenomen tegen de griep. Thuiswerken of, misschien nog verstandiger, een dag in bed blijven is de beste en veiligste remedie.
Brits onderzoek
Het Duitse onderzoek bevestigt eerdere bevindingen van Britse onderzoekers in 2014. Zij stelden al vast dat griep en een zware verkoudheid een behoorlijke invloed hebben op rijgedrag. De Britten constateerden dat het rijvermogen zelfs met de helft daalt, vergelijkbaar met de staat waarin je verkeert als je vier dubbele whisky’s op hebt.