Nederlandse gemeenten kijken op grote schaal mee met burgers op social media. Daarvoor zouden ze onder meer nepaccounts gebruiken, meldt ‘de Volkskrant’.
Een methode die gemeenten helemaal niet mogen gebruiken.
Nepaccounts gemeenten
Gemeenten houden Facebookgroepen, Twitterprofielen en andere social media-platformen in de gaten om zicht te krijgen op mogelijke ongeregeldheden als rellen en demonstraties. Dat blijkt uit onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Bijna één op de zes van de ondervraagde gemeenten zou daarbij ook gebruikmaken van nepaccounts.
Tegen de wet
Dat houdt in dat gemeenteambtenaren ongeregeldheden bijvoorbeeld in de gaten houden door onder een valse naam een besloten Facebookgroep binnen te gaan, een methode die alleen politie en inlichtingendiensten onder strikte voorwaarden mogen inzetten. Ambtenaren zijn zich er vaak niet van bewust dat ze hiermee de wet overtreden, schrijft de krant; meer dan de helft weet niet welke regels en protocollen gelden.
“Als de overheid online gaat met een nepaccount, is dat werken onder dekmantel”, legt Bart Custers, hoogleraar Law and Data Science aan de Universiteit Leiden, aan de krant uit. “De politie moet daar bijvoorbeeld toestemming voor vragen aan de rechter. Dit is niet het werk van gemeenten.”