Na de vliegramp met de MH17 zijn Nederlandse agenten, militairen, diplomaten in Oekraïne en het personeel van het Openbaar Ministerie bespioneerd door geheime diensten uit Oekraïne en Rusland.
Nederlanders die voor onderzoek MH17 naar Oekraïne reisden zijn bespioneerd
Lees ook
Rechtszaak over vliegramp MH17 wordt op Schiphol gehouden
Nederlanders bespioneerd
De ministeries van Justitie en Veiligheid, Algemene Zaken, Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en Defensie bevestigen dat het ‘voorstelbaar was dat andere partijen inlichtingen wilden verzamelen’. Dat heeft te maken met het feit dat vlucht MH17 was neergestort in een ‘conflictgebied waar grote geopolitieke belangen speelden’.
Onderzoek naar MH17-ramp
Tientallen Nederlandse ambtenaren reisden na de ramp op 17 juli 2014 af naar Oekraïne voor het bergen van de lichamen van de slachtoffers en het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. Ze werkten daarbij nauw samen met Oekraïne, dat ook lid is van het Joint Investigation Team (JIT), dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp.
Spionage door Rusland omvangrijker
Nu blijkt dat Oekraïne met afluisterapparatuur op hotelkamers en spionagesoftware op elektronische apparaten Nederlanders heeft bespioneerd. Een hoge bron erkent de gevoeligheid van de spionage door Oekraïne, maar wijst erop dat de spionage door Rusland structureler en omvangrijker zou zijn.