Nederlanders zijn de afgelopen jaren minder vlees, snoepgoed, vetten en zuivelproducten gaan eten. In plaats daarvan grijpen we vaker naar fruit, blijkt vandaag uit onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM.
We zijn met z’n allen dus gezonder bezig.
Daling zichtbaar
De gemiddelde Nederlander eet ongeveer 100 gram vlees per dag. Dit is minder dan in voorgaande jaren het geval was. Er is vooral een forse daling zichtbaar in het verbruik van rood en bewerkt vlees. Dat laatste kan positieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid omdat het risico op veel voorkomende ziekten verlaagd kan worden, meldt het RIVM. Ook het gebruik van producten uit de zuivelconsumptie is afgenomen, met 12 procent om precies te zijn.
Fruit eten
In de jaren 2012 tot 2016 aten wij gemiddeld 120 gram fruit per dag, best veel dus. Ook dit is ten opzichte van eerdere jaren sterk verbeterd. Wij eten gelukkig ook wat meer groenten dan voorheen, maar het is zeker niet verkeerd om dit nog wat meer te gaan doen. Het is vooral van belang om ervoor te zorgen dat chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker zich niet verder uitbreiden.
Het RIVM is tot deze bevindingen gekomen na een peiling onder 4300 kinderen en volwassenen. Het is niet de eerste keer dat hier onderzoek naar wordt gedaan. Ook Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waagde zich hieraan. Zij vergeleken de voedselconsumptie in de periode eind 2012-2016 met 2007-2010. Toen werd er namelijk eenzelfde soort onderzoek gedaan.