Na een rampjaar vol coronanieuws, is er hoop: er is een vaccin. Maar Nederland begint later met vaccineren dan andere landen.
Hoe kan dat? De Volkskrant zocht het uit.
Na een rampjaar vol coronanieuws, is er hoop: er is een vaccin. Maar Nederland begint later met vaccineren dan andere landen.
Hoe kan dat? De Volkskrant zocht het uit.
In een paar maanden tijd zijn goedwerkende vaccins gemaakt door wetenschappers. Zo halen onder meer het Pfizer- én het Moderna-vaccin hoge rapportcijfers. Landen als de VS, Engeland en Duitsland zijn inmiddels begonnen met inenten. Dat is een triomf voor de wetenschap.
Lees ook
‘Beschamend dat Nederland zo laat begint met vaccineren’
Maar waar andere landen al zijn begonnen met vaccineren, liet De Jonge eerder weten dat het volgens hem niet gek is dat Nederland later begint met vaccineren: wij zijn “zorgvuldiger”. Maar volgens de reconstructie van De Volkskrant is dat niet helemaal waar. Zo blijkt onder meer dat Nederland lang vertrouwde op een eigen vaccinatie-infrastructuur, die ongeschikt is voor het Pfizer-vaccin.
Eind augustus vond al overleg plaats tussen de zorgpartijen die Nederland rijk is: VWS, RIVM, de GGD, en de verenigingen van de huisartsen, verpleegkundigen, ouderenzorginstellingen, thuiszorginstellingen, gehandicaptenzorg, arbo-artsen, instellingsartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten.
Maar in die tijd werd niet gekeken of er al sporthallen gehuurd konden worden, er werden geen ict-systemen gebouwd en geen medewerkers aangenomen om het vaccinatieprogramma in gang te zetten. “We wisten sinds maart dat vaccins onze weg uit deze pandemie zouden zijn. Je verwacht dat er scenario’s zouden zijn uitgewerkt”, aldus een betrokkene die bij de gesprekken aanwezig was. “Van dat iedereen een vaccin per post thuisgestuurd zou krijgen met toedieningsinstructies, tot hoe om te gaan met een precair vaccin als dat van Pfizer. Dat was er allemaal niet.”
Op 1 december had Hugo de Jonge groot nieuws. “Als alles meezit, kunnen we in de week van 4 januari beginnen met vaccineren.” Maar nu blijkt dat de zorgpartijen die zo hard werken om de vaccinatiecampagne voor te bereiden dit helemaal niet wisten. Sterker nog, zo pent de krant: ‘Er waren nog zo veel haken en ogen, dat zorgbestuurders eerder op de dag het ministerie in een overleg nog op het hart drukten vooral géén datum te noemen.’
Lees ook
De hele Europese Unie vaccineert tegen corona, Nederland als enige nog niet
Ondanks alles weten we dat de eerste coronavaccins op 8 januari geprikt worden in Nederland. Daarmee begint de vaccinatiecampagne twee weken later dan in andere Europese landen. De Jonge: “Het gaat er niet om wanneer je begint, het gaat erom wanneer je klaar bent.”
Benieuwd naar het volledige verhaal? Dat lees je hier.