De rook die de Australische bosbranden veroorzaken, zal minstens één keer de volledig de aarde rondgaan, zegt ruimtevaartorganisatie NASA.
NASA onderzoekt ‘intensief’ wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.
Vervuilde lucht
Dat gletsjers in Nieuw-Zeeland bruin verkleuren en de lucht in Zuid-Amerika troebel is geworden, zijn maar een paar voorbeelden van de gevolgen van de Australische bosbranden. Volgens NASA ontstaat de grote hoeveelheid rook door aanwezigheid van veel ‘cumulonimbuswolken’, oftewel: wolken die ontstaan boven warmtebronnen zoals bosbranden. Ze worden gevormd door brandend materiaal, as en opwaartse luchtstromen. Wanneer die afkoelen, ontstaan een soort onweer en storm, en neemt de kans op hagel, bliksem en tornado’s toe.
Door de storm trekt de rook van de branden naar boven, waardoor hij over duizenden kilometers wordt verspreid. NASA verwacht dat diezelfde rook, die inmiddels al meer dan driekwart van de aarde is rondgereisd, over een paar dagen weer in Australië terecht zal komen. Dit fenomeen kan nog eens, of vaker, terugkeren.
NASA onderzoekt op dit moment wat de directe gevolgen zijn van de rook. Eerder deze week besloot de Sloveense tennisster Dalila Jakupovic tijdens een wedstrijd van de Australian Open op te geven, nadat ze last kreeg van haar ademhaling door de vervuilde lucht in de stad.