Netflix volgt voor een nieuwe documentaireserie tennisfenomeen Naomi Osaka. De Japanse tennisser verschijnt in rap tempo in de top van de wereldranglijst, waarop de media-aandacht snel stijgt.
Naomi Osaka in documentaireserie: 'De pers is niet goed voor mijn mentale gezondheid'
Als twintigjarige wint ze haar eerste grand slam. Deze winst maakt haar de nieuwe nummer één van de wereld. Daarmee wordt ze eveneens de eerste tennisser van Aziatische komaf die op de eerste plek van de wereldranglijst komt.
Inmiddels staan er vier grand slams op Osaka’s naam en verdient ze meer per jaar dan andere vrouwelijke sporters.
In één klap beroemd
Ze tennist al vanaf haar derde, maar wordt in één klap wereldberoemd wanneer ze in 2018 de US Open finale wint van Serena Williams. Een kinderdroom die werkelijkheid wordt.
Maar die winst levert ook meer druk op, vertelt haar vader Leonard Francois: “Ze moet nu laten zien dat het niet puur geluk was, een speler moet zich keer op keer bewijzen.”
Relatie met pers
Emotionele steun vindt ze bij andere top-atleten die begrijpen wat ze doormaakt. Zo was basketballegende Kobe Bryant, die in 2020 overleed in een helikoptercrash, een mentor voor haar.
Vooral in haar relatie tot de pers heeft Osaka behoefte aan emotionele steun. Haar mentale gezondheid lijdt onder de massale en constante vraag naar haar aandacht. Ze staat onder druk om op zowel sociaal als sportief gebied altijd goed te presteren.
Op de US Open 2019 komt Osaka tegenover het vijftienjarige fenomeen Coco Gauff te staan. Gauff gooit met haar grote succes op zeer jonge leeftijd hoge ogen op en dus staat ook zij in het middelpunt van de pers’ belangstelling.
‘Laat mensen weten hoe je je voelt’
De Japanse tennisser wint gemakkelijk van haar jonge tegenstander. Bij het uitwisselen van felicitaties aan het einde van de wedstrijd ziet Osaka tranen in Gauff’s ogen. Hierop stelt ze voor om het slot-interview samen te doen: “Ik heb dit vaker gedaan. Laat mensen weten hoe je je voelt, het is beter dan huilen onder de douche.”
In dat interview, staande op het tennisveld waar ze net de wedstrijd gewonnen heeft, richt Osaka zich tot de ouders van haar tegenstander. “Jullie hebben een geweldige speler opgevoed”, zegt ze tegen het echtpaar Gauff op de tribune.
Ze licht haar besluit om het interview samen met haar tegenstander te doen toe: “De hoeveelheid aandacht van de pers is ongezond voor haar leeftijd. Ik wilde dat ze trots zou zijn en niet verdrietig, dat ze weet dat ze veel bereikt heeft terwijl ze zo jong is.”
Lees ook
Naomi Osaka trekt zich terug van Roland Garros na tumult over persboycot
Het fragment (of de hele documentaireserie) terugzien? Dat kan hier.