Het MH17-proces is weer van start gegaan. In de rechtbank mogen vanaf maandag nabestaanden gebruik maken van hun spreekrecht. Twee nabestaanden vertellen bij ‘Khalid & Sophie’ waarom dit zo belangrijk is voor hen.
Hans verloor dochter bij MH17-ramp: 'In de rechtbank ga ik vertellen wat ik het meeste mis'
In totaal zijn er 91 nabestaanden die hun verhaal doen in de rechtbank. Op de eerste dag leverde dat al direct hartverscheurende verhalen op.
Elsemieke
Robbert van Heijningen was een van de mensen die maandag het woord kreeg. Dinsdag is het onder meer de beurt aan Hans de Borst, zijn dochter Elsemieke was één van de bijna tweehonderd Nederlanders die omkwam bij de ramp op 17 juli 2014. Hij vertelde daar eerder over aan LINDA.nl
Elsemieke was een bescheiden kind geweest maar ‘werd al een dame die wel vertelde wat ze wilde’, zegt Hans nu bij Khalid & Sophie . Als ze eenmaal haar middelbare school had gehaald, was ze van plan bouwkunde te studeren aan de TU Delft.
Vlak voor haar vertrek gaat Hans nog een keertje langs. Elsemieke was een oplader vergeten en die kan hij wel even brengen. Hij wenst haar voor de ‘zevende keer die week’ een fijne reis waarop zijn dochter lachend antwoord: “Ja pap, we weten het nu wel!”
Erik, Tina en Zeger
Robbert van Heijningen verloor zijn broer Erik, schoonzus Tina en neefje Zeger bij de vliegramp. Zij waren op weg naar Bali. “Het waren mensen van de wereld, ze wilden ontdekken en zoveel mogelijk genieten”, vertelt hij.
Op de uitgeroepen dag van nationale rouw is Hans aanwezig. De ceremonie is indrukwekkend voor hem maar hij beseft eigenlijk niet echt dat het om zijn dochter gaat. “Ik dacht alleen maar: ‘Zo mooi, wat doen ze dat goed voor die nabestaanden”, licht hij zijn gedachtes toe, “Oh verrek, daar hoor ik ook bij.”
‘Het gaat om de slachtoffers’
De twee mannen leggen uit waarom het voor hen zo belangrijk is dat ze in de rechtszaak het woord krijgen. “We proberen met deze rechtszaak een beetje beschaving erin te brengen”, zegt Hans, “Ik heb het gevoel dat die zaak constant over geo-politiek en tap-gesprekken gaat. Maar het gaat natuurlijk om de slachtoffers van wie de toekomst ontnomen is.”
Wat hij gaat vertellen in de rechtbank? “Ik ga ze kennis laten maken met Elsemieke”, legt Hans uit, “Ik ga de dingen vertellen die ik het meeste mis, gewoon samen thuis zijn en niks doen. Dat wat iedereen normaal vindt, dat kan ik niet meer.”
Nabestaanden
Beiden zijn ze blij dat ze hun verhaal mogen doen. Dat er plek is voor de nabestaanden in het proces. “De rechtbank geeft alle gelegenheid om de slachtoffers een gezicht te geven. Want het gaat inderdaad om mensen, dát is de essentie”, vertelt Robbert.
Ongeacht de uitkomst betekent dit dat de nabestaanden enigszins verder kunnen gaan. “Als die rechtsgang maar plaatsvindt, dan vind ik het goed”, besluit Hans
Nabestaanden MH17-ramp doen hun verhaal: 'Ik ben een vader zonder kinderen'Lees ookHet fragment terugkijken? Dat kan hier.