Mondkapjes, dus. Het kabinet kondigde woensdagavond aan dat ze verplicht worden in het openbaar vervoer vanaf juni. Maar hoe maak je die dingen? En wanneer moet je ze gebruiken?
Hieronder vind je veelgestelde vragen en antwoorden.
Mondkapjes, dus. Het kabinet kondigde woensdagavond aan dat ze verplicht worden in het openbaar vervoer vanaf juni. Maar hoe maak je die dingen? En wanneer moet je ze gebruiken?
Hieronder vind je veelgestelde vragen en antwoorden.
1. Wanneer moet ik een mondkapje gebruiken?
Als je vanaf juni reist in het openbaar vervoer, moet je verplicht een (zelfgemaakt) mondkapje dragen. Het RIVM zegt dat mondkapjes dragen in het dagelijks leven niet per se nodig is, zolang je je aan de maatregelen houdt, zoals het anderhalve meter afstand houden. Maar als het ov weer volgens reguliere dienstregelingen wordt opgestart, is het lastig afstand te houden in de trein. Daarom worden mondkapjes daar verplicht, net als tijdens vluchten van KLM. Zorgpersoneel dat een hoog risico heeft op besmetting, zoals op de intensive care, draagt ook mondkapjes. Maar deze zijn gekeurd en niet bedoeld voor burgers.
2. Kan ik elk mondkapje dragen?
Dat kan, maar of ze nut hebben is een andere vraag. Veel mondmaskers zijn te dun en voldoen niet aan de eisen om verspreiding te stoppen. Zulke maskers zijn niet volledig afgesloten aan de zijkant. De mondmaskers die dat wél kunnen, de zogenaamde FFP1- en FFP2-maskers, moeten gereserveerd worden voor zorgpersoneel. Die maskers hebben een hoog beschermingsniveau en moeten beschikbaar blijven voor de situaties waarin ze echt nodig zijn. In de zorg, dus.
3. Waar moet mijn mondkapje dan aan voldoen?
Het RIVM benadrukt dat de maskers heel goed moeten aansluiten op je gezicht. Ook moeten ze regelmatig verwisseld worden, minstens twee keer per dag. Anders werken ze niet goed genoeg. Het RIVM stelt daarnaast dat mondkapjes een ‘gering effect’ hebben en dat ze niet geschikt zijn als vervanging voor het houden van afstand.
4. Is een mondkapje überhaupt nuttig?
De Amerikaanse Long Associatie stelt dat zelfgemaakte mondkapjes de drager niet volledig kunnen beschermen, omdat ze niet zijn gekeurd. Maar ze zouden wél kunnen voorkomen dat de drager anderen besmet. Daardoor verspreidt het coronavirus minder snel.
Lees ook
Geen naaiwonder? Zo maak je een mondkapje van een sok
5. Hoe kom ik aan een mondkapje?
Je kunt er een kopen via Zalando, Bol.com en binnenkort bij de HEMA en grote drogisterijen. Je kunt ‘m ook zelf maken. Of je nou een mondkapje van sokken maakt of achter een naaimachine kruipt: er zijn verschillende manieren om mondkapjes te maken. Onze zuiderburen hebben de site maakjemondmasker.be opgetuigd. Daar staat een uitgebreide handleiding over hoe je zelf een mondmasker maakt. Die vind je hier.