Tien kandidaten, onder wie één mol. Zaterdag werd de derde aflevering van ‘Wie is de Mol?’ uitgezonden. Journalist en Molloot Ivo van Woerden praat je bij: balletje-balletje op de Gele Rivier.
Let op: spoilers zijn in aantocht.
Tien kandidaten, onder wie één mol. Zaterdag werd de derde aflevering van ‘Wie is de Mol?’ uitgezonden. Journalist en Molloot Ivo van Woerden praat je bij: balletje-balletje op de Gele Rivier.
Let op: spoilers zijn in aantocht.
Ken je het spel balletje-balletje? Je weet wel: zo’n Hans Kazan-wannabe met slechts één tand in de mond die op een straathoek met drie bekertjes gaat zitten draaien (‘niets in de handen, niets in de mouwen…’), Onder een van die bekertjes zit dan een balletje en de toeschouwer moet, na inzetten van poen en het aanzien van al dat gedraai zeggen onder welke.
Heb je het goed, dan win je flink. Heb je het mis, dan gaat het geld naar de spaarpot van de zwendelaar die er dan hopelijk een degelijk kunstgebit van aanschaft.
De derde aflevering van Wie is de Mol? begon dus met een soort balletje-balletje op de Gele Rivier. Hovercrafts als bekertjes, kandidaten als balletjes en de mol als tandloze goochelaar.
Lees ook
Molloot Ivo over afl. 2 ‘Wie is de Mol?’: ‘Leven zonder haar is geen leven meer’
Toen de titel van deze aflevering Welvarend in beeld kwam, dacht ik ‘Aha. Dat is een woordspeling. Dit gaat over iemand – de mol – die wél vaart, terwijl de anderen aan wal staan, of zo…’ Het was zo’n moment dat je heel even over jezelf mag denken dat je slim bent. (Weer gerust, toen de uitleg van het hovercraft-balletje-balletje-spel begon, had ik een totale black out en zag ik trommelende Duracell-konijntjes voor mijn ogen draaien, zoals ik dat bij alle wiskundige verhalen heb.)
Maar goed, de mol was dus mogelijk wél varend in deze opdracht. En nou is het natuurlijk zo dat alleen achteraf zal blijken wanneer de mol wél varend is geweest. Was dat aan het begin, tussendoor of aan het eind van de opdracht? Buddy had in ieder geval de code gekraakt.
Buddy durfde hardop te zeggen: “Mijn brein gaat helemaal aan.” (Geef die jongen een baan bij de Algemene Rekenkamer, daar moeten toch een keer mensen met plezier naartoe kunnen gaan.) Buddy ging met mensen en lijndiensten schuiven. En toen ging het toch mis en zat Buddy uiteindelijk wel varend op het eind van de opdracht in zo’n hovercraft, terwijl er te veel kandidaten aan wal waren blijven staan. Geen geld in de pot. Ik bedoel: Buddy is de mol.
Lees ook
Molloot Ivo geeft stoomcursus: ‘Wij gaan niet naar de kerk, maar kijken ‘Wie is de Mol?’
Of nee, Leonie. Die kan zo opzichtig stom doen alsof ze de mol is. (Claes’ verwarring volgen en dan per ongeluk niet op de laatste hovercraft stappen; hard van versteende ninja’s wegrennen, terwijl ze zou moeten blijven staan; claimen dat er een teken op een theekannetje moet staan, terwijl dat niet zo is), om dat daarna te ontkrachten en te acteren dat ze aan het acteren was.
Wat zal die Leonie moe zijn geweest aan het eind van de dag toen ze wilde ontrafelen waar ze nou had gedaan alsof en waar ze had gepoogd écht met het spel mee te doen. Toegegeven, ze ligt zo vroeg in het spel veel te voor de hand, en vliegt er dan waarschijnlijk in aflevering vijf uit tot grote schrik van de hele natie.
Voor mij was de held van de aflevering Johan, die eerst op wist te merken dat Miljuschka op zoek was naar een Chinees teken dat op een piemel met een soa leek. Slim om naar ezelsbruggetjes te zoeken die dicht bij de werkelijkheid liggen, anders vergeet je ze.
Lees ook
Rik van de Westelaken over ‘Wie is de Mol?’: ‘Dit jaar weet ik alles’
Om daarna hét ontbrekende theekannetje te spotten in een porseleinwinkeltje en dat tegen al het verontwaardigde mol-acteerwerk van Leonie in, toch naar het porseleinkistje te brengen om daar te horen dat daarmee eindelijk 1500 euro voor de pot was verdiend. Aha, Johan kon dus niét de mol zijn.
Tot er uiteraard weer een twist kwam: het geld houden of het bedrag inwisselen voor de onbekende waarde van het gevulde porseleinkistje. Je moest naar Moltalk kijken om te ontdekken dat het kistje 2700 waard was geweest.
Nou, daar ging Johan toch weer op het verdachtenlijstje, want hij koos net als Nathan en Buddy – toch weer die Buddy – geheel volgens het aloude Chinese gezegde ‘Ge moet een gegeven draak niet in de bek koekeloeren’ voor het behoud van het geld.
Lees ook
Ehh, wie? Molloot Ivo stelt kandidaten ‘Wie is de Mol?’ aan je voor
Als mol had hij natuurlijk geweten dat het kistje meer waard was geweest en zo kon hij als zogenaamde topkandidaat geld voor de pot hebben verdiend en tóch geld uit de pot hebben gehouden. Al geldt dat dus ook voor Nathan en Buddy.
Dan zou ik graag willen eindigen met een ode aan Jaike, die er na de test uitvloog. Geef Jaike een baan als Sherlock Holmes annex bodyguard. (Ze zou Buddy mooi iedere dag van en naar de Algemene Rekenkamer kunnen brengen en ieder kopje waar hij uit wil drinken eerst op verborgen holtes kunnen controleren.) Dat zij maar snel in een reclame voor een of andere nieuwe goedkope sportschoolketen moge opduiken om de revolutionaire nieuwe sport ‘ritmisch natte handen uitschudden’ aan de man te brengen.
Ivo van Woerden (40) is journalist en schrijver. Hij kijkt ieder jaar naar Wie is de Mol? en hoopt stiekem ooit genoeg CN’er te zijn om eraan mee te kunnen doen, maar vermoedt dat hij er dan na de eerste aflevering uit zal liggen.
Kijk de aflevering hier terug.