Het inkomen van Nederlandse moeders daalt in de twee jaar na de geboorte van het eerste kind. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) uit onderzoek.
Op het inkomen van de vader heeft de geboorte van de eerste baby nauwelijks effect.
Moeders verdienen minder dan vaders
Het verschil van 39 procent tussen het inkomen van de ouders dat in deze twee jaar ontstaat, blijft vervolgens acht jaar onveranderd. De mogelijkheden om moeders via beleidsmaatregelen meer te laten werken, zijn volgens het CPB beperkt. Ook het ouderschapsverlof is relatief kort. Zou deze periode langer duren, dan heeft dat vooral effect op de arbeids- en zorgverdeling tussen ouders.
Het huidige belastingstelsel belast individuele inkomens; dit stimuleert vrouwen om meer te werken dan bij een belastingstelsel dat het huishoudinkomen belast. Daar komen de kosten voor kinderopvang nog bovenop. Hier is kinderopvangtoeslag voor, die deze kosten al voor een belangrijk deel subsidieert. Een hogere kinderopvangtoeslag zet moeders in ieder geval ook op korte termijn aan om meer te werken. Deze hogere toeslag is vooral voor gezinnen met een relatief laag inkomen gunstig.