Wel of geen foto’s van je kinderen op sociale media? De meningen daarover zijn verdeeld. De één plaatst de ene na de andere foto op Facebook, terwijl de ander er toch wat huiverig voor is.
Foto's van je kinderen op social media: deze moeders leggen uit waarom (niet)
Wij belden moeders Jennifer en Diana op, die daar beiden duidelijk een andere mening over hebben.
Lees ook
Experts leggen uit hoe on(verantwoord) al die foto’s van je kind op het internet zijn
Wildvreemde
“Je weet maar nooit wat iemand met die foto’s gaat doen”, zegt de 25-jarige Jennifer Snippe, moeder van een zoontje van anderhalf. “Ik heb gelezen dat ze soms op heel rare sites terechtkomen.” Jennifer is heel erg voorzichtig met het plaatsen van foto’s van haar zoontje. “Een oude klant vertelde me dat hij een foto van zijn kind op internet had gezet en dat een wildvreemde ermee aan de haal ging. Die zette de foto vervolgens op Facebook alsof het haar eigen kind was.”
Heel erg trots
Al vóór de geboorte van hun zoontje hadden Jennifer en haar man afgesproken dat ze terughoudend zouden zijn met het plaatsen van foto’s. Maar toen hij er eenmaal was, wilden ze hem toch graag aan familie en vrienden tonen. “We waren gewoon heel erg trots op hem en zo kon ook familie die niet in de buurt woonde hem zien.” Daarna heeft ze nog weleens een foto geplaatst waarbij haar zoontje onherkenbaar was.
Jennifer Snippe:
‘Hoort erbij’
Diana Kropman (45), moeder van twee zoons en één dochter, doet dat iets anders: als zij een foto van haar kinderen op social media plaatst, zijn ook gewoon hun gezichten te zien. Die foto’s plaatst ze voornamelijk op Facebook en Instagram, en zijn vaak gewoon foto’s van dagelijkse dingen. “Ik ben ook best wel verbaasd dat zoveel mensen er angstig voor zijn.” Volgens Diana hoort het namelijk gewoon een beetje bij deze tijd. “Op school, de kinderopvang, de sportclub, iedereen maakt toch overal foto’s van en plaatst deze op social media. Je ontkomt er gewoon bijna niet meer aan.”
Diana Kropman:
Aan de lopende band
Jennifer snapt vooral niet waarom sommige ouders aan de lopende band foto’s van hun kinderen online zetten. “Die foto’s zullen altijd terug te vinden zijn, ook als de kinderen ouder zijn. Iedereen kan dan precies zien wat hij of zij toen deed. Een kind vraagt daar niet om. Ik vind dat niet kunnen.”
Stukje opvoeding
Diana is daar heel duidelijk in: “Die keuze ligt ook niet bij het kind, maar bij de ouder. Hetzelfde geldt voor een geloof, of een tweetalige opvoeding. Dat zijn dingen die je bepaalt als vader en moeder. Een kind kan niet overal toestemming voor geven.” Volgens Diana hoort die beslissing dan ook gewoon bij de manier van opvoeden. “Ik probeer ze er op jonge leeftijd al wegwijs in te maken.”
‘Niet spannend’
Dat doet Diana omdat kinderen tegenwoordig op een jonge leeftijd al een smartphone in hun bezit hebben. “Vaak zijn ze zeven of acht jaar als ze hun eerste telefoon krijgen. En daar zit dan bijna altijd een camera op. Ik laat ze zien dat het tegenwoordig heel normaal, en dus helemaal niet zo spannend is, om foto’s op social media te plaatsen. Op die manier gaan ze niet meteen los als ze zelf een smartphone krijgen.”
Lees ook
Zo kan het ook: 12 x de onherkenbare kinderen van Nicolette van Dam
Eigen keuze
Jennifer en Diana zijn allebei fotograaf. Ondanks dat Jennifer haar eigen kind liever niet op het internet terugziet, zet ze als fotograaf wel foto’s van andere kinderen online. Maar dat gebeurt alleen als de ouders daarmee akkoord gaan, legt ze uit. “Iedereen moet zijn eigen keuze daarin maken. En als ze het achteraf toch liever niet hebben, dan haal ik de foto’s weer weg.” Dat beleid hanteert ook Diana in haar beroep. “Ik plaats nooit foto’s zonder toestemming van de ouders.” Maar over het algemeen krijgt Diana bijna nooit een ‘nee’ te horen. “Mensen zijn er vrij relaxed in en vinden het alleen maar leuk.”
In de LINDA.tv-serie Teentalk praten kinderen zelf over het gebruik van social media, en wat zij daarvan vinden. In deze aflevering: Thom (14), die ook de minder leuke kanten van social media kan opnoemen.