Aan tafel bij ‘Op1’ wordt het openbaar maken van de notulen besproken met onder meer demissionair minister Wouter Koolmees (D66). Volgens de minister heeft hij Kamerleden nooit de mond gesnoerd.
Minister Koolmees over notulen: 'Kamerleden zijn niet actief tegengewerkt'
Uit de notulen bleek dat ministers onderling klaagden over kritische Kamerleden, ze worden “activistische woordvoerders” genoemd.
Kritische Kamerleden
De vertrouwelijke notulen van de ministerraad zijn bekend gemaakt. Dat is bijzonder, want normaal gesproken blijven de notulen twintig jaar lang geheim. Maar de Tweede Kamer wil graag weten of in 2019 bewust informatie is achtergehouden over de toeslagenaffaire.
In de notulen spreken verschillende ministers over “lastige” Kamerleden. Terwijl het juist de taak van de Tweede Kamer is om de regering te controleren en dus kritische vragen te stellen. Volgens politiek commentator Joost Vullings blijkt uit de documenten dat Kamerleden van de regeringspartijen beperkt kritisch mogen zijn en de bewindspersonen niet voor de voeten moeten lopen.
Lees ook
Kabinet maakt voor het eerst vertrouwelijke notulen ministerraad openbaar: ‘Uitzonderlijk’
Wouter Koolmees
Minister Koolmees is het daar niet mee eens. “Ik en mijn collega’s hebben nooit gezegd tegen Kamerleden: je moet je mond houden, je mag geen kritische vragen stellen”, zegt hij. “Kamerleden mogen ons het vuur aan de schenen leggen.”
Koolmees vindt alle ophef in de media lastig: “U ziet aan mij dat ik een beetje bozig word”, zegt hij. Hij wil benadrukken dat het kabinet niet doelbewust informatie heeft geprobeerd achter te houden voor de Tweede Kamer.
Geen complot
Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans komt er geen complot naar boven drijven in de notulen, maar wel een strategie. “Dit is de Rutte-doctrine waarin niet alle beschikbare informatie wordt gedeeld.”
Lees ook
Rutte ontkent dat kabinet bewust informatie achterhield over toeslagenaffaire
Volgens Joost Vullings is dat een traditie die “helaas” al veel langer bestaat. Minister Koolmees ziet ook graag dat de regering stappen maakt als het gaat om transparantie. Dat is volgens hem nodig.
Het gesprek met minister Koolmees bij Op1 kijk je hier terug.