De Amerikaanse wetenschapper en miljonair Victor Vescovo dook met een mini-onderzeeër naar de Marianentrog, de diepste plek van de Stille Oceaan.
Vescovo ontdekte daar niet alleen nieuwe diersoorten, maar vond ook plastic.
Diepste duik ooit
De wetenschapper dook naar 10.928 meter diepte en maakte daarmee de diepste duik ooit. Het expeditieteam van Vescovo daalde in totaal vijf keer af in de Marianentrog. Dat deden ze in een kleine onderzeeër, waarin twee mensen passen.
Plastic tas en snoeppapiertjes
Vescovo en zijn team verzamelden monsters op de zeebodem. Waarschijnlijk hebben ze ook nieuwe kreeftachtigen ontdekt. Maar naast nieuwe diersoorten zag Vescovo ook iets wat hem minder blij maakte: een plastic tas en snoeppapiertjes. “Het was niet verrassend, maar wel jammer om menselijke besmetting te vinden op het diepste punt”, zegt Vescovo.
Veel plastic in de oceanen
Het is niet de eerste keer dat plastic is gevonden op de bodem van de oceaan. Uit onderzoek blijkt dat in meerdere diepe zeetroggen microplastic voorkomt. Ook in de Marianentrog is al eerder een plastic tas gevonden.
De Verenigde Naties schatten dat er 100 miljoen ton plastic in de oceanen is gedumpt. Daar komt jaarlijks 8 miljoen ton aan plastic bij. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de dieren die in de zee leven.