Het ministerie van Langdurige Zorg en Sport draagt in totaal 14 miljoen euro bij aan de eerste Europese Paralympische Spelen. Die worden in 2023 in Nederland gehouden.
Dat is bijna de helft van het totale budget voor het evenement.
Het ministerie van Langdurige Zorg en Sport draagt in totaal 14 miljoen euro bij aan de eerste Europese Paralympische Spelen. Die worden in 2023 in Nederland gehouden.
Dat is bijna de helft van het totale budget voor het evenement.
Sportkoepel NOC*NSF is blij met het geld om de organisatie mogelijk te maken. “We zijn er trots op dat Nederland een groot multisportevenement in de paralympische sporten gaat organiseren”, zegt een woordvoerster.
Rotterdam is de speelstad en Ahoy het centrum van het evenement. Acht sporten komen aan bod in de periode van 8 tot en met 20 augustus 2023: para-wielrennen, rolstoeltennis, boccia, goalball, rolstoelbasketbal, judo, para-schieten en para-badminton. De organisatie verwacht dan ook zo’n 1000 sporters en een gelijk aantal coaches en begeleiders.
“Het initiatief is al uit 2019. Daarna is een uitgebreide lobby op gang gekomen om de financiering rond te krijgen. We hebben ingezet op een A-locatie om alle sporten op hoog niveau bij elkaar te brengen. Dat kost wel wat. Deze sporten kunnen niet rekenen op veel commerciële inkomsten”, zegt Raymon Blondel. Hij is voorzitter van het Europees Paralympisch Comité en bestuurslid bij NOC*NSF.
“In de volksmond spreken we van Europese Paralympische Spelen, maar het zijn eigenlijk de Europese kampioenschappen van acht paralympische sportbonden gecombineerd in één groot evenement.”
Dit zijn de Paralympische Spelen en deze Nederlanders maken kans op een medailleLees ookMinister Conny Helder geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat zij de bijdrage uitsmeert over drie jaar. Zij maakt het geld vrij uit het reguliere budget voor topsportevenementen. ‘Ik wil hiermee als Rijksoverheid een eerste stap zetten om een volwaardig Europees topsportevenement voor mensen met een handicap op de kaart te zetten. Het is aan alle betrokken partijen om hier een succes van te maken en de maatschappelijke waarde van dit evenement maximaal te benutten’, schrijft Helder.
‘Het evenement geeft onze paralympische atleten een nieuw, aansprekend podium om maximaal te presteren en hun prestaties met een grote groep Nederlanders te delen’, vervolgt Helder. ‘Daarnaast kan het evenement worden benut voor diverse maatschappelijke doelen, zoals het bevorderen van de inclusie van mensen met een handicap. Dit geldt zowel binnen de sport als daarbuiten.’
Diede de Groot (25) is paralympisch kampioen rolstoeltennis: 'Parasporters zijn óók topsporters'Lees ook