De schurft gaat maar niet weg. Huisartsen rapporteren nu al maanden hogere aantallen patiënten die aan de besmettelijke huidaandoening lijden dan in voorgaande jaren.
Mijt, wat een ellende: aantal schurftbesmettingen al maanden hoog
Onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel verzamelt wekelijks de meldingen van zo’n 380 huisartsenpraktijken.
Schurftbesmettingen
De meldingen schommelen dit jaar steeds tussen de 15 en 20 per 100.000 inwoners. De afgelopen vier jaar lag het aantal meldingen in dezelfde tijd van het jaar op een beduidend lager niveau. Toen meldden zich wekelijks tussen de 5 en de 10 mensen per 100.000 inwoners bij de huisarts met schurft.
Nivel kaartte het stijgende aantal schurftbesmettingen in november ook al eens aan. Het instituut liet toen weten vooral een signaleringsrol te spelen en geen nader onderzoek te doen naar oorzaken.
Allergische reactie
Schurft wordt ook wel scabiës genoemd. De besmettelijke aandoening is vrij onschuldig, maar wel vervelend. Boosdoener is de schurftmijt. Het minuscule beestje graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. Door een allergische reactie op de mijt krijgen mensen veel last van jeuk. “Die kan over het hele lichaam voorkomen”, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erover. “Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vingers, polsen en voeten”, aldus het instituut.
Scabiës kun je oplopen door nauw contact met iemand die het heeft. “Zoals bij lichamelijke verzorging, seksueel contact of door gezamenlijk gebruik van bed, kleding, verkleedkleren en knuffelbeesten”, legt het RIVM uit. De huidaandoening gaat niet zomaar over, maar moet worden bestreden met speciale crèmes of tabletten.
Huisarts en dermatoloog vertellen álles over schurft: 'Mensen krijgen al jeuk bij het woord'Lees ook