Donderdag is het internationale Dag van de Migraine. Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben last van deze akelige ziekte. Wij geven vijf praktische tips om met migraine om te gaan.
Migraine: wat kun je er tegen doen? Vijf praktische tips
Hevige hoofdpijn, met daarbij misselijkheid en het niet kunnen verdragen van licht of geluid: migraine is geen pretje.
Een op de drie
Daarom wordt er vandaag aandacht gevraagd voor de ziekte. Ruim vijftien procent van de mensen heeft regelmatig een migraine-aanval. Je hebt officieel migraine als je minstens vijf keer een aanval hebt gehad zonder aura (het zien van lichtflitsen), of twee keer met. Een op de drie vrouwen voldoet aan deze criteria. Vijf praktische tips voor iemand met migraine:
1. Probeer te ontdekken wat ‘uitlokkers’ zijn
Een aantal zaken kunnen de kans op een migraine-aanval vergroten, zoals bijvoorbeeld slaapgebrek of bij sommige mensen juist plotselinge ontspanning. Bij vrouwen heeft ook de hormonale spiegel grote invloed op het ontstaan van een migraine-aanval. Veel mensen denken dat het eten van bepaalde voeding migraine kan ‘uitlokken’. Maar precies het omgekeerde is waar: als er een aanval op komst is, kun je trek krijgen in bepaald eten, zoals chocola. Vergelijk het met je cravings aan de vooravond van je menstruatie: je hebt zin in eten omdat je ongesteld bent, niet andersom. Als je weet wat bij jou een migraine-aanval uitlokt, kun je er op inspelen met medicatie.
2. Probeer pijnstillers…
Anders dan wat veel migrainepatiënten denken, zijn er wel degelijk pijnstillers die kunnen helpen de pijn van een migraine-aanval te verlichten. Maar niet elk medicijn werkt voor iedere patiënt. Daarom is het goed om verschillende pijnstillers te proberen. Begin met paracetamol en ibuprofen en als die middelen niet helpen, ga dan eens langs de huisarts. Die kan speciale hoofdpijnremmers voorschrijven die misschien voor je werken.
3. …maar gebruik ze niet te veel
Het andere uiterste komt ook voor: sommige migrainepatiënten gebruiken te veel pijnstillers. Dat kan juist weer hoofdpijn uitlokken. Daardoor gaan ze nog meer medicatie gaan slikken en zo belanden ze in een vicieuze cirkel. Als je denkt dat jij hier last van hebt, ga dan langs de dokter. Die kan je doorverwijzen naar een specialist, die je kan helpen er vanaf te komen. Vervolgens kun je een gezonde manier van medicatiegebruik aanleren.
4. Preventieve medicatie
Voor patiënten die heel vaak een aanval hebben, bestaat er ook preventieve medicatie. Dat zijn vaak geen speciale migraine-medicijnen, maar bijvoorbeeld bloeddrukverlagers of anti-epilepsiemedicatie. Daardoor kunnen er gemakkelijk bijwerkingen optreden, waardoor veel mensen vaak snel weer stoppen. Ook hier geldt: probeer in overleg met je arts een paar soorten. Slik ze een aantal maanden en als het helpt, stop dan even en kijk of de migraine terug komt. Op die manier kun je een preventief middel vinden dat goed bij je past.
Lees ook
Radna heeft chronische migraine: ‘Soms zou ik het liefst uit een raam springen’
5. Bezoek een arts
Tot slot: blijf niet thuiszitten met je hoofdpijn. Migrainepatiënten gaan vaak niet naar de dokter, omdat ze denken dat er toch niets aan hun hoofdpijn te doen valt. Maar dat is dus niet zo. Bovenstaande tips kunnen je klachten mogelijk al flink verminderen. Bovendien wordt er hard gewerkt aan speciaal op migraine gerichte preventieve medicatie. Uit onderzoek blijkt dat door die medicatie de migraine bij sommige patiënten zelfs helemaal kan verdwijnen.