De processierups, de reuzenteek, de tijgermug; allemaal beestjes waar we niet vrolijk van worden. Nu wordt er een plaag verwacht van het mediterraan draaigatje.
Een exotische naam voor een krioelend beestje dat we al kennen: de mier.
Miljoenen bij elkaar
Deze mier is er eentje van de grote families waarin koninginnenmieren elkaar toleren. En dat is bij andere miersoorten niet het geval. Deze draaigatjes maken nesten van honderden meters waarin wel miljoenen mieren kunnen wonen. De mieren dringen graag huizen binnen, op zoek naar eten en vreten tuinen kaal. Het draaigatje is moeilijk te bestrijden.
Moeilijk te bestrijden
“Probleem is dat bewezen middelen voor bestrijding van deze mier nog niet zijn toegestaan. We werken wel met biologische bestrijding door middel van aaltjes, maar de werking daarvan is nog niet zeker”, zegt directeur Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen in de krant.
Het draaigatje is al op verschillende plekken in Nederland gespot: Wageningen, Ulft, Spijkenisse, Alphen aan den Rijn en Rotterdam. Even een waarschuwing: deze mier bijt. “Het is niet bekend of je daar ziektes van oploopt, maar het is wel vervelend”,