Vandaag is het zover: de congresverkiezingen (of: ‘midterm’-verkiezingen) in Amerika. Wij geven vijf antwoorden zodat je weet waar de verkiezingen over gaan.
Praat toch wat lekkerder mee.
Vandaag is het zover: de congresverkiezingen (of: ‘midterm’-verkiezingen) in Amerika. Wij geven vijf antwoorden zodat je weet waar de verkiezingen over gaan.
Praat toch wat lekkerder mee.
Om verwarring (en teleurstelling) te voorkomen; er komt geen nieuwe Amerikaanse president. Maar vandaag kiezen Amerikanen, naast gouverneurs en lokale ambtenaren, nieuwe leden voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Door deze verkiezingen wordt bepaald hoe president Trump de komende jaren zijn plannen kan doorvoeren.
Het Huis van Afgevaardigden kun je vergelijken met de Tweede Kamer. Alle 435 zetels worden opnieuw ingevuld. De Republikeinen (de achterban van Trump) hebben 240 zetels, en de Democraten hebben er nu 195. Willen de Democraten voor verandering zorgen, is het de bedoeling dat ze 23 zetels te pakken krijgen – dan hebben zij er 218 en de Republikeinen 217. De Senaat heeft honderd zetels, twee zetels voor twee senatoren, per Amerikaanse staat. Ook in de Senaat hebben de Republikeinen meer zetels (51). Een derde daarvan wordt vandaag opnieuw verdeeld. De Democraten beginnen dus vanuit achterstand, maar het kan toch zomaar gebeuren dat zij genoeg zetels winnen.
Mochten de Democraten meer zetels krijgen, dan kunnen ze de plannen van Trump niet alleen tegengaan, maar het kan ook zomaar gebeuren dat ze zich tegen hem verzetten. Daardoor zal Trump weinig kans krijgen om nog iets voor elkaar te krijgen (wegens gebrek aan steun). Het is duidelijk dat het heet onder de voeten van Trump wordt, want net als de Obama’s voor de Democraten, is ook Trump campagne aan het voeren. Als de Republikeinen winnen, dan kan Trump doorgaan met zijn plannen.
Het lijkt er sterk op dat de Republikeinen gaan winnen. In het Huis van Afgevaardigden én de Senaat hebben de Republikeinen nu al een meerderheid aan zetels, en dat gaat na deze verkiezingen waarschijnlijk niet anders worden. Volgens de recente peilingen is de kans zo’n 85 procent dat de Republikeinen in het Huis gaan winnen. In de Senaat zijn er dit jaar maar 35 van de 100 zetels te verdelen, omdat de Senaatsverkiezingen zijn ‘getrapt’, een systeem waarin sommige vertegenwoordigers zijn gekozen door andere vertegenwoordigers waardoor de zetels niet meetellen. De Democraten hebben maar 23 zetels, dus kleine kans dat ze ál die zetels houden én er twee bij krijgen.
Als de Republikeinen in het Huis en de Senaat hun meerderheid behouden, zullen Trump en zijn aanhangers op dezelfde voet verder gaan. Mochten de Democraten winnen, dan gaan ze zich (waarschijnlijk) verzetten tegen Trump, waardoor de Amerikaanse president het moeilijker gaat krijgen dan ooit.
Naast de stemmen van alle Amerikanen, en het campagne voeren van de Democraten en Republikeinen, zijn er nog wat opvallende dingen aan deze midterm-verkiezingen.
Niet alleen de kandidaten voeren campagne, ook voor- en tegenstanders van Trump willen mensen overhalen tot stemmen. En die stemlokalen zijn nú geopend. De stembureaus blijven tot 19.00 uur lokale tijd open, en aan het begin van de nacht (Nederlandse tijd) zal de uitslag langzaamaan bekend worden gemaakt. Rond morgenvroeg weten we dus de definitieve uitslag.
Amerikaanse beroemdheden stemmen, en roepen mensen op om dat ook te doen:
https://twitter.com/Pharrell/status/1059488673438355457
https://twitter.com/amyschumer/status/1058538457495158784
If you take that power and vote, something powerful happens. Change happens. Hope happens. And with each new step we take in the direction of fairness, and justice, and equality, and opportunity, hope spreads. Go vote! https://t.co/NKXRGNgbZX
— Barack Obama (@BarackObama) November 5, 2018
A handy list indeed. Please vote accordingly https://t.co/nqobvecyhM
— John Legend (@johnlegend) November 6, 2018
voting in 2016 vs. voting in 2018 pic.twitter.com/xvnBXpKV7m
— The Late Late Show with James Corden (@latelateshow) November 5, 2018
Lees ook
Amerikanen brengen massaal vroegtijdig hun stem uit: stijgingen tot 400 procent