Er is landelijk nog geen oplossing voor, daarom grijpt het 2College Durendael in Oisterwijk en Berkel-Enschot zélf in: vapen op hun middelbare school is verboden.
Omdat het een groeiend probleem is moet volgens de school de rem erop.
Verbod op vapen
“We zien dat het vapen sinds een jaar of anderhalf is overgewaaid van Tilburg naar Oisterwijk. Ik kan het gebruik niet in percentages uitdrukken, maar het is veel. We willen die ontwikkeling zoveel mogelijk een halt toe roepen. We passen daarvoor eigenlijk dezelfde regels toe als bij roken”, aldus vestigingsdirecteur Ben Leenen van 2College tegen Omroep Brabant.
De regel wordt heel serieus genomen op het 2College Durendael. Word je toch betrapt met vapen, dan worden je ouders gebeld en ben je geschorst voor een bepaalde periode.
“Ook zorgwekkend is dat we steeds meer verhalen horen over de handel in vapes. Dan volgt dezelfde straf en wordt ook de politie ingeschakeld, want onder de 18 is de handel erin gewoon strafbaar.”
Zorgwekkend
De directeur is van mening dat de overheid echt moet optreden tegen de slechte gewoonte. “Ik maak me daar echt zorgen over. We hebben de laatste jaren de leeftijd voor alcohol steeds verder opgekrikt en nu laten we het vapen langzaam binnensluipen in het leven van jongeren. Dat is heel ernstig.”
De meeste leerlingen zijn begripvol over het verbod. “Logisch. Heel veel jongeren doen het, echt heel veel. Ik zag wat er kon gebeuren en toen ben ik maar opgehouden. Ik mis het ook niet”, aldus een leerling tegen Omroep Brabant.
Accijns
“Het is inderdaad hartstikke slecht. Het is vooral goed dat het voor de onderbouw wat strenger wordt. Iedereen doet het, je komt er altijd wel mee in aanraking: via klasgenootjes of vriendjes”, zegt weer een ander.
Een op de vijf jongeren tussen de 12 en de 25 jaar heeft in het afgelopen jaar gevapet, meldde kennisinstituut Trimbos recent. Dat is zorgwekkend, temeer omdat veel jongeren die regelmatig vapen, daarnaast ook normale sigaretten roken. Een accijns moet het hoge verbruik verminderen.