Microplastics vind je overal, zélfs in het menselijk bloed. Dat zou kunnen komen door het drinken van water uit een plastic flesje. Maar hoe voorkom je dat?
De Volkskrant ging op onderzoek uit.
Microplastic
Microplastics vervuilen onder andere ons drinkwater en dan vooral mineraalwater. Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen ontdekten plastic deeltjes bij drie willekeurige merken mineraalwater uit de Nederlandse supermarkten.
De meeste plastic deeltjes plassen of poepen we weer uit, maar niet allemaal. Onderzoekers vonden dit jaar voor het eerst microplastics in menselijk bloed. Eerder werden er al plastic deeltjes in het darmkanaal en de placenta gevonden.
Daarbij bleek polyethyleentereftalaat (PET) de meest voorkomende stof in het bloed. Een groot deel van dat materiaal komt waarschijnlijk in het water bij het aan- en losdraaien van de dop op waterflesjes. Volgens Bart Koelmans, hoofd van het Microplastic Lab in Wageningen, komt er ook al plastic in het water terecht tijdens het productieproces in de fabriek.
Bij kraanwater zit dat anders. Daarvoor moet je volgens Koelmans veel liters aftappen, voordat je op microplastics stuit.
Kraanwater
Wie microplastics wil mijden, zit met kraanwater dus goed. Drink dan wel uit een glas, want alles wat van plastic is kan je water alsnog vervuilen. Liever een plastic flesje? Laat de dop dan zo veel mogelijk met rust.
Ga je voor een herbruikbare fles? Dan adviseert Koemans je een metalen of glazen drinkbus. “Ik ken geen onderzoeken naar de effecten van diverse drinkbussen”, zegt Koelmans. “Maar mijn gezond verstand zegt dat goede kwaliteit kraanwater in flessen waarin de plastic slijtage minimaal is, tot minder ingeslikte deeltjes leidt”, zegt hij tegen De Volkskrant.