Daarbij spreken ze Nils Elzenga, die zelf regelmatig paddo’s gebruikt voor een betere concentratie. “Het heeft een beetje een aardse smaak. Het is best lekker eigenlijk”, vertelt de schrijver als hij ’s ochtends zijn dosis paddo’s inneemt.
Tiende van normale portie
Elzenga kwam op dit idee na het horen van succesverhalen van mensen uit Silicon Valley in Californië. Daar eten ze al jaren kleine porties psychedelische drugs bij het ontbijt om zich beter te kunnen concentreren. Maar: ze nemen maar een tiende van een ‘normale’ portie. Daardoor blijft het tripeffect uit, maar voelt de gebruiker zich wel creatiever en energieker.
‘Ik vergelijk het met een voedingssupplement’
De schrijver voelt zich na de drugs anders. “Ik kan me beter concentreren en krijg er een energieboost van. Er ligt een klein, gouden randje over de wereld.” Na het gebruik van de paddo’s voelt hij zich een betere versie van zichzelf. “Ik vergelijk het ook met een voedingssupplement. Je eet gezond, maar neemt daarnaast een extra multivitamine.”
Minder prettige bijwerkingen
Neuropsycholoog Kim Kuypers van de Universiteit van Maastricht werd benieuwd naar het microdoseren. Zij besloot er onderzoek naar te doen. Bij de eerste resultaten van het onderzoek naar de effectiviteit van microdoseren blijkt: het werkt, maar het heeft ook minder prettige bijwerkingen, zoals een slechter werkgeheugen en verandering van perceptie.
“Om nu naar een cultuur te gaan waar we de betere versie van onszelf zoeken in stoffen? Doe het niet”, vertelt Kuypers. “Ik wil me vooral focussen om te kijken hoe we deze middelen kunnen toepassen voor mensen die het minder goed hebben dan wij, zoals mensen met een aandachtsstoornis.”
Het fragment uit EenVandaag zie je hier, vanaf minuut 18:24.