Bij het meldpunt voor seksueel wangedrag in de cultuursector zijn tot nu toe 26 klachten binnengekomen. Toch werd er geen enkele keer aangifte gedaan.
Acteurs zouden geen aangifte durven doen, omdat dat niet anoniem kan, meldt Trouw.
‘Best veel meldingen’
Yolande Melsert, directeur van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), vindt de bijna dertig klachten die sinds het oprichten van het meldpunt in juni binnenkwamen “best veel”. “Bij nul meldingen waren we teleurgesteld geweest. We weten immers dat er genoeg dingen spelen in onze sectoren”, vertelt ze de krant.
Bang voor carrièreschade
Melsert is van mening dat het bestaan van meldpunt Mores.online preventief werkt. “We horen dat er grappen worden gemaakt op de werkvloer over de vraag of je elkaar nog wel mag aanraken. Het is dus een item.” Dat er echter geen enkele keer aangifte werd gegaan, noemt Melsert “zorgelijk”. “Men is bang voor carrièreschade, bijvoorbeeld voor minder freelancewerk. Dat vind ik zorgelijk, want het betekent dat er nog steeds een sfeer heerst waarin je ongewenst gedrag niet kunt afwijzen.”
Angst in cultuursector
Ook acteur en schrijver Rik Launspach merkt dat er in de cultuursector nog veel angst heerst. “Ja, er is een poppetje weg”, zegt Launspach over Job Gosschalk, de castingdirector die na verschillende beschuldigingen aan zijn adres toegaf grenzen te hebben overschreden en opstapte bij Kemna Casting. “Maar iedereen die deze decennia bij Kemna Casting heeft gezeten en van het misbruik moet hebben geweten, zit er nog. Er is niets veranderd. Dat verklaart waarom geen acteur zijn mond durft open te doen.”