Hoe langer we met z’n allen binnen zitten, hoe meer de zon lijkt te gaan schijnen. Maar is dat ook echt zo? We vroegen het meteoroloog Amara Onwuka.
En we vroegen haar natuurlijk ook even naar de weersvoorspellingen voor de zomer.
Hoe langer we met z’n allen binnen zitten, hoe meer de zon lijkt te gaan schijnen. Maar is dat ook echt zo? We vroegen het meteoroloog Amara Onwuka.
En we vroegen haar natuurlijk ook even naar de weersvoorspellingen voor de zomer.
Sinds de uitbraak van het coronavirus is het een stuk rustiger op de weg én lijkt de zon vaker te schijnen. Is er een verband tussen die twee?
Onwuka: “Voor corona had je ontzettend veel woon-werkverkeer, waardoor er vervuiling plaatsvond. Maar omdat mensen, zeker de eerste twee maanden, zoveel mogelijk vanuit huis werkten is er sowieso veel minder verkeer geweest. Op de weg, maar ook op het spoor en in de lucht. Vliegtuigen worden nu voornamelijk ingezet voor vrachtverkeer. Daardoor is er veel minder uitstoot van roetdeeltjes, waardoor de lucht schoner is en er aanzienlijk minder wolken zijn.”
Oké, minder uitstoot zorgt voor een schonere lucht , maar wat hebben wolken met een betere luchtkwaliteit te maken?
“Vocht uit de lucht hecht zich sneller aan zo’n roetdeeltje, waardoor wolken als het ware een soort vuilbommetjes zijn. Wanneer het volume aan roetdeeltjes afneemt, nemen ook de wolken af. Het vocht kan namelijk nergens aan vastkleven. Bovendien vliegen er minder vliegtuigen, die weer voor zogenaamde ‘roetwolken’ zorgen.”
Betekent het feit dat er minder wolken zijn ook dat er sprake is van een hogere uv-straling, omdat de zon feller op de aarde schijnt?
“Doordat de lucht schoner is, schijnt de zon feller dan normaal en dus zou je theoretisch gezien sneller kunnen verbranden. Hierdoor pakt de uv-index iets hoger uit. De komende dagen zitten we rond een uv-index van vijf tot zeven, wat betekent dat je al na een kwartiertje in de zon kunt verbranden. Maar dat je nu sneller verbrandt komt ook omdat de zon in deze tijd van het jaar steeds hoger staat.”
Kun je stellen dat corona een goede invloed heeft op het klimaat?
“Nee, een klimaat verandert niet zomaar, dat is een proces van jaren. Maar we kunnen nu zien hoe groot de impact van verkeer op de natuur is en daarmee het belang van het terugdringen van CO2. We zijn goed om weg, maar we zien ook dat minder rijden en vliegen niet genoeg is om klimaat te veranderen. Daar is veel meer voor nodig.”
Lees ook
Aha, dat verklaart die ‘sneeuwval’ van de afgelopen én komende dagen
En dan de hamvraag: wordt dit mooie voorjaar opgevolgd door een warme zomer?
“Die kans zit er dik in. Hoe, wat, waar en wanneer weten we niet precies. Maar er komen ongetwijfeld nog hele mooie dagen aan, waar we hopelijk met zijn allen van kunnen genieten.”
Amara Onwuka, meteoroloog bij Weer.nl