In ‘KASSA’ vertelt Merijn over zijn burn-out klachten en zijn zoektocht naar hulp. Een lastige en zware klus.
Merijn (34) had een burn-out, maar kreeg diagnose complexe PTSS: 'Ik was radeloos'
Want wat is een burn-out precies en welke klachten vallen eronder?
Merijn
Merijn schoof zaterdagavond aan bij Kassa om te praten over burn-outs. “Mijn werk was echt mijn kindje. Daar stopte ik veel tijd in. Ik werkte in de avonden en in de weekenden. Werkweken van zeventig tot tachtig uur kwamen regelmatig voor”, legt hij zijn situatie uit.
Vijf jaar geleden loopt hij tegen zijn grenzen aan. “Ik kwam net uit een scheiding en de pijn wilde ik vermijden. Ik stortte me nog meer in het werk. Tot ik op een dag de grond onder me vandaan voelde zakken. Ik werd duizelig en had koud zweet over mijn rug lopen. Ik dacht dat ik gewoon ziek was. Ik wist niet wat er gebeurde.”
Paniekaanvallen
Merijn gaat langs bij de fysiotherapeut, de huisarts en komt vervolgens uit bij een neuroloog om er zeker van te zijn dat er niets mis is met hem. Niemand kan vertellen wat er met hem aan de hand is en ondertussen worden zijn klachten alleen maar erger.
“Ik kreeg paniekaanvallen. Een voorbijrijdende auto was al een prikkel te veel. Boodschappen kon ik ook niet meer doen. Ik moest me letterlijk vasthouden om staande te blijven. Sociale contacten kwamen ook te vervallen, want je kan bijna niets meer doen.”
Tekst loopt door onder de video
Diagnose
Een fysiotherapeut vraagt zich af of het geen burn-out is. En er vallen een paar puzzelstukjes op zijn plek voor Merijn. De diagnose voor een burn-out krijgt hij echter niet. De bedrijfsarts constateert wel dat hij overspannen is. Werken lukt op den duur helemaal niet meer voor Merijn.
Na een wachttijd van een jaar komt hij terecht bij een psycholoog en een psychiater die hem medicatie geven voor zijn problemen. Merijn slikt vervolgens twaalf pillen per dag, die helaas niet helpen. Hij krijgt later de diagnose complexe PTSS. “Zonder dat hier een echte aanleiding voor is. De behandeling sloeg niet aan en je wordt radeloos. Je wil heel graag verder komen, maar je maakt geen stappen meer.”
Psychiater
Volgens Christiaan Vinkers, psychiater van het UMC Amsterdam kan geen enkele arts of psycholoog betrouwbaar een burn-out vaststellen. “Met een burn-out krijg je vaak verschillende diagnoses bij verschillende plekken. Bij de bedrijfsarts krijg je het een, bij de huisarts het anders en bij een coach en psychiater weer iets anders”, vertelt hij bij Kassa.
Ambulancechauffeur Daniëlle kreeg PTSS door haar werk: 'Mijn knakmoment was mijn redding'Lees ook‘Burn-out’
“Dat komt omdat de term burn-out voor een groot scala aan klachten wordt gebruikt. Bij milde stressklachten waar iedereen wel eens last van heeft tot ernstige klachten waarmee mensen soms erg lang thuiszitten. Deze hebben soms ook overlap met depressie of angststoornissen. En je ziet dat mensen soms echt verdwalen in waar kan ik terecht en wie kan mij helpen.”
“Wanneer is er sprake van iets wat wij nu een burn-out noemen? Waar zit de overlap en wanneer heb je last van normale stressklachten? Een burn-out is niet betrouwbaar vast te stellen. En daarmee kom je echt in een spraakverwarring terecht”, aldus Vinkers.
Oorzaken
Volgens Vinkers hoeven stressklachten helemaal niet per se te maken te hebben met werk. “Werk kan natuurlijk een belangrijke oorzaak van stress zijn. Dat is voor een burn-out zo, maar ook voor een depressie, diabetes of hart- en vaatziekten. ‘Burn-out’ is daar ook niet zo onderscheidend in en net zoals bij een depressie speelt vaak ook de privé-situatie een rol. Dus mensen kunnen stress krijgen van bijvoorbeeld: relatieproblemen, financiële problemen, overlijden of ziekten. Stress kan uit allerlei hoeken en gaten komen en echt niet alleen maar van het werk.”
De hele aflevering van KASSA bekijk je hier terug.
In eerste aflevering van 'De Verraders' valt één van de verraders gelijk door de mand: 'Leuk geprobeerd'Lees ook