Uit een onderzoek onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat de meeste Nederlanders een versoepeling van de euthanasiewetgeving willen. “Dood willen gaan en niet mogen, is ook een vorm van ondraaglijk lijden”, zegt een van de panelleden.
Merendeel Nederlanders wil versoepeling in euthanasiewetgeving: 'Dood willen en niet gaan is ook lijden'
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 20.000 panelleden.
Euthanasie in Nederland
Op dit moment is euthanasie alleen toegestaan voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn, zowel fysiek als mentaal, en van wie de pijn niet verlicht kan worden. RTL Nieuws-panellid Bertil zegt tegen het nieuwsplatform: “Ik vind het heel vreemd. Wij hebben er als mensen niet voor gekozen om geboren te worden en we kunnen ook niet de keuze maken om te sterven.” Zijn moeder leeft nog, maar is op 91-jarige leeftijd al geruime tijd ‘klaar met leven’. Maar ze is te gezond voor euthanasie, dus moet ze maar ‘doorsukkelen’, zoals Bertil het noemt.
Elena Lindemans volgt in 'Een goede dood' zes mensen met een doodswens: 'Doe het voor en namens mijn moeder'Lees ookWetsvoorstel versoepeling euthanasie
D66 diende vorig jaar een wetsvoorstel waarin staat dat mensen van boven de 75 jaar vrijwillig moeten kunnen kiezen om te sterven. Het gaat daarbij ook om gezonde ouderen die hun leven voltooid vinden. Daar zitten wel voorwaarden aan: er moet een traject komen waarbij ze contact hebben met een arts en levenseindebegeleider én ze moeten wilsbekwaam zijn. Dementerenden vallen hier dus niet onder. Volgende week praat de Tweede Kamer over dit wetsvoorstel.
Van de 20.000 leden van het RTL Nieuwspanel vindt 86 procent dat een zelfgekozen levenseinde bij een voltooid leven zou moeten kunnen. Nog eens 53 procent van deze mensen kan zich voorstellen hier ooit zelf een keuze voor te maken.
‘Vrije kwestie’
Toch is het nog maar de vraag of de wet er doorheen komt; de Kamer is nogal verdeeld. Sommige partijen zijn duidelijk voor of tegen, maar bijvoorbeeld coalitiepartijen VVD en PVV vinden de wet een ‘vrije kwestie’. Kamerleden mogen dan zelf bepalen of ze voor of tegen zijn, ook als dat tegen de mening van de partijgenoten in gaat.
Herziening van richtlijn in de psychiatrie: 'We zien een toename in ingewilligde euthanasiewensen'Lees ook