Waar een paard of een hond direct kan zwemmen na de geboorte, hebben wij mensen eerst zwemles nodig. Maar waarom is dat eigenlijk zo?
Bionicus John Videler legt het ons uit.
Zwemles
In Nederland vergeet je met de heersende zwemcultuur bijna dat zwemmen niet van nature in de mens zit. Toch zijn we een van de weinige zoogdieren die zwemles nodig hebben. Dat komt volgens Bionicus John Videler door onze lichaamsbouw en de vorm van ons hoofd.
Het probleem zit ‘m erin dat wij rechtop lopen. Videler: “Als een mens wil bewegen in het water, moet het lichaam horizontaal liggen. Dan komen je mond en neus onder water. Als je niet kunt zwemmen raak je in paniek en verdrink je. Terwijl een paard stabiel op voor- en achterpoten staat. Vanuit die positie kan het gemakkelijk zwemmen.
Snuit
Nog beter dan voorpoten is volgens Videler een snuit. “Bij de mens zitten de longen hoog in het lichaam en we hebben geen snuit. Bij een paard steken de neusgaten aan het einde van de lange snuit net boven water uit, als hij rustig in het water hangt.” Weer wat geleerd, dus.