De kogel is door de kerk. De avondklok gaat aanstaande zaterdag in, en zal gelden van 21.00 uur tot 04.30 uur.
Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie) donderdag na afloop van het Kamerdebat.
Avondklok
Het kabinet zette eerder in op een avondklok die om 20.30 uur begint, maar dat stuitte op verzet in de Tweede Kamer. Een aantal partijen stelde voor de avondklok een half uur later te laten ingaan.
In het OMT-advies staat dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan realiseren. Dat de spertijd nu een half uur later ingaat, zal volgens de minister maar “een heel klein stukje effect hebben” op dat percentage. “Het zal nu misschien 7 tot 12 procent zijn. Maar ik denk dat het nog steeds een groot effect heeft. Je dwingt mensen om te zeggen: ik blijf toch een avond thuis.”
Ook zorgminister Hugo de Jonge denkt niet dat een half uur latere ingangstijd een groot probleem is. Het belangrijkste is dat mensen hun gedrag aanpassen. “Uiteindelijk zijn het niet maatregelen die het verschil maken, maar is het ons gedrag dat het verschil maakt. Al die maatregelen samen helpen daarbij”, aldus De Jonge na afloop van het debat.
Premier Rutte
Premier Mark Rutte gaf eerder in het debat aan dat een avondklok tussen 20.00 uur en 21.00 uur moet ingaan om effectief te zijn. Volgens Rutte is het onverantwoord om nu de avondklok niet in te voeren. De huidige maatregelen en de vaccinaties helpen volgens hem niet genoeg om de derde golf voor te blijven.
Experts waarschuwen daarvoor nu de besmettelijkere Britse variant binnen korte tijd al goed is voor zeker 10 procent van de besmettingen. “Niemand wil een avondklok, maar nu ingrijpen voorkomt dat we straks een onbeheersbare situatie krijgen”, aldus Rutte.
Het kabinet heeft ook nagedacht over een inperking van het huisbezoek van twee personen per dag tot nul. “Maar niemand ontvangen heeft een veel grotere impact dan de avondklok”, zegt Rutte. Daarom wil het kabinet maximaal één persoon toestaan.
De premier zegt niet uit te sluiten dat er ook na 9 februari, vooralsnog de einddatum voor de harde lockdown en de beoogde avondklok, nog maatregelen nodig zijn. Maar als het de goede kant op gaat, dan heeft het onderwijs de hoogste prioriteit om weer open te gaan. Ook de avondklok “zal dan als eerste in de vuilnisbak gaan”, aldus Rutte. Maar harde garanties daarvoor zijn volgens hem nu nog niet te geven.