Het lerarentekort is al jaren een groot probleem, maar nooit eerder waren er zoveel vacatures als nu. Zelfs nu het nieuwe schooljaar al bijna begint, zijn scholen nog op zoek.
Meer vacatures voor leraren dan ooit, scholen nog zoekende voor komend jaar
In totaal zijn er 5500 open vacatures, meldt RTL Nieuws.
Piek moet nog komen
Basisscholen zoeken nog 2400 onderwijzers en middelbare scholen zelfs 3100, blijkt uit cijfers van het UWV. En de echte piek moet dan nog komen. In september worden altijd de meeste vacatures geplaatst, vertelt Maarten van Vliet van vacaturesite Meesterbaan.nl aan RTL Nieuws. Ook hij spreekt van een record. “Dit jaar werden er al meer dan 13.500 vacatures op de site geplaatst, in heel 2018 waren dat er 19.000.”
Zonder woning geen docent
Overal in het land zijn te weinig leraren, maar vooral in de Randstad is het probleem groot. Directeur Marijke van Amersfoort van basisschool Samenspel zoekt momenteel nog twee leraren in Amsterdam. “Mijn bericht op LinkedIn is zelfs door 35.000 mensen bekeken. Maar het is niet gelukt.”
Niet meteen voor de klas
In de vier grote steden is het lastiger om een huis te vinden, zegt minister Slob. Om een verhuizing aantrekkelijker te maken, wil hij docenten onder andere voorrang geven op de woningmarkt. Zijn maatregelen hebben effect, zegt Slob. “Er zijn vorig kalenderjaar duizend zij-instromers bijgekomen en de pabo’s hadden tien tot elf procent meer instroom.” Maar die nieuwelingen kunnen natuurlijk niet meteen voor de klas staan.
Lees ook
Lerarentekort nekt basisschool in Haarlem: groep zeven opgeheven
Meer geld, minder druk
De onderwijsbonden vinden dat de overheid meer moet doen om het tekort aan te pakken. Ze komen maandag weer met een campagne voor hogere salarissen en minder werkdruk. Onderwijzers moeten evenveel verdienen als mensen met hetzelfde opleidingsniveau in andere sectoren, zegt Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijsbond. “Je moet het vak aantrekkelijk maken voor kinderen die nu op de havo of het vwo zitten.”